Briseles koridoros lemj par mums

Briselē spriež par bioloģiskās lauksaimniecības ražošanas un marķēšanas regulas priekšlikumu

Ilze Vabole, AgroPols
17.03.2015

Pirmdien, 16. martā, Briselē notika ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksme, ko vadīja Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, informēja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Sanāksmē ministri runāja par bioloģiskās lauksaimniecības ražošanas un marķēšanas regulas priekšlikumu, kas ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritārajiem jautājumiem. Ir jāuzlabo tiesību normas bioloģiskajā ražošanā, novēršot šķēršļus sektora tālākai attīstībai un garantējot uzņēmēju godīgu konkurenci. Ministri atsaucās prezidentūras aicinājumam un izteica savu viedokli par Latvijas prezidentūras sagatavoto kompromisa priekšlikumu, īpaši par kontrolēm, importa režīmu un atliekvielu līmeņiem. Tas ir īpaši nozīmīgi, ja ES arī nākotnē vēlas nodrošināt visaugstākās kvalitātes bioloģisko produkciju, nodrošinot sektora konkurētspēju.

Ļoti svarīgs ir jautājums par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vienkāršošanu, lai lauku attīstība, tiešie maksājumi un tirgus kopējā organizācija kļūtu lauksaimniekiem saprotamāka. Ministri sanāksmes laikā izteica savu viedokli par - viņuprāt - svarīgākajiem vienkāršošanas priekšlikumiem, ko prezidentūra iekļaus Padomes secinājumos, lai, kā iecerēts, tos varētu pieņemt maija Ministru padomes sanāksmē. Ministri debatēja arī par KLP ieviešanas jautājumiem, lai apzinātu pozitīvos piemērus KLP ieviešanā.

"Kopējās lauksaimniecības politikas vienkāršošana un ieviešana iet roku rokā, un vispirms mums kā prezidējošajai valstij ir skaidri jāzina, kas katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir vienkāršojams tiešmaksājumos, lauku attīstībā un tirgus kopējā organizācijā," uzskata Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmes vadītājs Jānis Dūklavs. Šis ir pirmais gads, kad visas dalībvalstis ievieš reformēto KLP pilnībā. Ministriem ļoti svarīga ir vienkāršošana tādos aspektos kā zaļināšana, kontroles un sankciju samazināšana. Tāpat arī lielāka elastība dalībvalstīm noteikt veidu, kādā ieviest lauku attīstības pasākumus.

Vēl Padomes sanāksmes laikā ministri apsprieda starptautiskos lauksaimniecības tirdzniecības jautājumus, kā arī situāciju un tendences piena tirgū un veicamos pasākumus, kas nepieciešami, ņemot vērā tuvo piena kvotu atcelšanas termiņu. Dalībvalstis pagājušā nedēļā atbalstījušas Komisijas priekšlikumu par piena kvotu pārsnieguma soda naudas atliktiem maksājumiem. Ministri sanāksmē deva savu redzējumu, kādi vēl pasākumi varētu būt nepieciešami piena nozarē. "Mēs arī nākotnē cieši sekosim situācijai piena tirgū un turpināsim dot vadlīnijas Komisijai par veicamajiem pasākumiem, ja tādas būs nepieciešamas," pēc debatēm uzsvēra Jānis Dūklavs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana