Briseles koridoros lemj par mums

ES lauksaimniecības attīstības komisārs: Piena kvotu režīma atcelšana vienlaikus ir izaicinājums un iespēja

Edgars Skvariks, Nac.ag. LETA
26.03.2015

Eiropas Savienībai (ES) piena kvotu režīma atcelšana ir gan izaicinājums, gan iespēja, runājot par gaidāmo kvotu režīma atcelšanu, norāda ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans.

Hogans skaidro, ka piena kvotu atcelšana ir izaicinājums, jo veselai piensaimnieku paaudzei būs jādzīvo pilnīgi jaunos apstākļos, kuros tā pavisam noteikti saskarsies ar cenu svārstīgumu.

"Tā, nenoliedzami, ir iespēja, jo ir saistīta ar izaugsmi un darbvietām. Pastiprināti pievēršoties pievienotās vērtības produktiem un funkcionālās pārtikas sastāvdaļām, piena nozarei ir potenciāls kļūt par ekonomikas virzītājspēku ES," pauž Hogans, piebilstot, ka neaizsargātākie reģioni, kur kvotu sistēmas atcelšana var tikt uzskatīta par apdraudējumu, saskaņā ar subsidiaritātes principu var gūt labumu no plaša lauku attīstības pasākumu klāsta.

Kā liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums, ES piena kvotu režīms beigs pastāvēt šī gada 31.martā. Kvotu režīms pirmoreiz tika ieviests 1984.gadā - laikā, kad ES ražošanas apjoms ļoti lielā mērā pārsniedza pieprasījumu, un tas bija viens no rīkiem, kas tika ieviests, lai novērstu šo strukturālo pārprodukciju.

Komisija arī skaidroja, ka ES kopējās lauksaimniecības politikas secīgas reformas ir palielinājušas nozares orientāciju uz tirgu, vienlaikus sniedzot vairākus citus - mērķtiecīgākus - instrumentus, lai palīdzētu atbalstīt ražotājus tādos neaizsargātos reģionos kā kalnu apgabali, kur ražošanas izmaksas ir augstākas.

Galīgais datums kvotu atcelšanai pirmoreiz tika noteikts 2003.gadā, lai ES ražotāji varētu elastīgi pielāgoties pieaugošajam pieprasījumam, it īpaši pasaules tirgū. Kopā ar vairākiem pasākumiem, kuru mērķis ir panākt raitu pielāgošanos, datums kvotu atcelšanai atkārtoti tika apstiprināts 2008 gadā. Neskatoties uz kvotām, pēdējo piecu gadu laikā ES piena produktu eksports apjoma ziņā ir palielinājies par 45%, bet vērtības ziņā - par 95%, skaidro EK.

Tāpat EK paziņojumā norādīts, ka tirgus prognozes liecina, ka turpmākas izaugsmes izredzes saglabājas stabilas, jo īpaši attiecībā uz pievienotās vērtības produktiem, piemēram, sieru, kā arī sastāvdaļām, kuras izmanto uzturvērtīgos, sporta un diētiskos produktos.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana