Briseles koridoros lemj par mums

Vēlas redzēt lielāku ES dalībvalstu ambiciozitāti klimata pārmaiņu jomā

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
14.04.2015

Klimata pārmaiņu jomā būtu vēlama lielāka dalībvalstu ambiciozitāte - ne tikai tiesiskā regulējuma ieviešanā, bet arī pašu klimata pārmaiņu mazināšanas mērķu īstenošanā, 14. aprīlī pirms Eiropas Savienības (ES) Vides un enerģētikas ministru neformālās tikšanās žurnālistiem pauda Eiropas Komisijas vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisārs Karmenu Vella.

Vella norādīja, ka ir dalībvalstis, kurām ar minēto mērķu ieviešanu veicas gausāk, tāpēc būtu jāsaprot, kādi tam ir iemesli un kas darāms, lai problēmas novērstu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LKNNK) pirms tikšanās žurnālistus informēja, ka sarunās amatpersonas diskutēs par diviem svarīgākajiem jautājumiem - bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un tās nodrošināšanu ekonomiskās izaugsmes laikā, kā arī par klimata pārmaiņu jautājumiem, gatavojoties ANO Klimata pārmaiņu konferencei Parīzē.

Abas amatpersonas cer, ka šajā sanāksmē izskanēs priekšlikumi par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu ekonomiskās izaugsmes laikā. Gan Gerhards, gan komisārs pauda cerību, ka sanāksmes laikā dalībvalstu pārstāvji dalīsies ar piemēriem, kā nodrošināt bioloģisko daudzveidību līdzās ekonomiskajai izaugsmei. Lai gan šie abi jautājumi ir no divām dažādām nozarēm, tiem ir jāiet rokrokā, jo bioloģiskā daudzveidība ir atkarīga no ekonomiskās izaugsmes, pauda Vella.

Jau ziņots, ka 14. aprīlī Rīgā sākas ES Vides un enerģētikas ministru neformālā tikšanās, kuras centrā būs bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un energoefektivitātes veicināšana.

Sanāksmē ministri diskutēs par to, kā apturēt bioloģiskās daudzveidības samazināšanos līdz 2020.gadam un ekosistēmu pakalpojumu degradāciju ES. Šīs diskusijas ir būtiskas, ņemot vērā gaidāmo ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas vidus posma pārskatu. Par pamatu diskusijām lielā mērā kalpos jaunais pārskats "Eiropas vide - stāvoklis un perspektīvas 2015". Tajā secināts, ka Eiropas dabas kapitāls turpina samazināties.

Tāpat ministri vērsīs uzmanību uz izaicinājumiem un iespējām integrēt bioloģisko daudzveidību tādās jomās kā lauksaimniecība, mežsaimniecība un teritoriālā plānošana. Plānota arī dalībvalstu pieredzes apmaiņa par risinājumiem, kuros ekonomiskā izaugsme iet roku rokā ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

Pirmās dienas neformālā vides ministru sanāksme noslēgsies ar sesiju, kas veltīta starptautiskajām klimata sarunām. Sesijas mērķis ir izvērtēt līdz šim sasniegto progresu, lai 2015.gada nogalē Parīzē panāktu jaunu globālo vienošanos par klimata pārmaiņu ierobežošanu pēc 2020.gada.

Klimata ministri diskutēs par ES lomu starptautiskajās klimata sarunās, kā arī iespējamo valstu vadītāju iesaisti šajā procesā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana