Briseles koridoros lemj par mums

EP pieprasa uz alkohola etiķetēm norādīt kaloriju skaitu

Marta Rībele, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs
30.04.2015

Eiropas Komisijai vēlākais 2016.gadā jāiesniedz priekšlikums noteikumiem par uzturvērtības un sastāvdaļu norādīšanu uz alkoholisku dzērienu etiķetēm, prasa Eiropas Parlaments trešdien pieņemtajā rezolūcijā. EP deputāti aicina pieņemt jaunu ES stratēģiju alkohola jomā, kas vērstos pret alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū, braukšanu alkohola reibumā un alkohola lietošanu grūtniecības laikā.

EP aicina Komisiju nekavējoties sākt darbu pie jaunas ES stratēģijas alkohola jomā (2016–2022), lai palīdzētu dalībvalstu valdībām "mazināt alkohola radīto kaitējumu". Stratēģijā jāparedz datu apkopošanas pasākumi, profilakse un ārstēšana, dzērumā izraisītu ceļu satiksmes negadījumu skaita mazināšana un atšķirīgu alkohola lietošanas modeļu analīze, EP deputāti saka trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

Alkohola sastāvdaļas un uzturvērtība

•Eiropas Komisijai jāizvērtē, vai turpmāk uz alkoholiskajiem dzērieniem attiecināt prasība informēt patērētājus par sastāvdaļām un uzturvērtību.

•Pēc iespējas drīzāk uz alkoholisko dzērienu etiķetēm Eiropā būtu precīzi jānorāda vismaz kaloriju daudzums, un Komisijai ne vēlāk kā 2016.gadā jānāk klajā ar atbilstošu likumdošanas priekšlikumu.

•ES mērogā jāievieš etiķetes ar brīdinājumu grūtniecēm nelietot alkoholu, kā arī ar brīdinājumu par briesmām, kas saistītas ar transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, prasa EP deputāti.

Gados jaunu patērētāju aizsardzība

EP deputāti mudina ES dalībvalstis pastiprināt centienus aizsargāt jauniešus, stingri piemērojot noteikumus par vecuma ierobežojumiem, un ierosina pētīt alkohola reklāmu un tās ietekmi uz jauniešiem, un attiecīgi rīkoties, lai mazinātu viņu pakļaušanu šādai reklāmai. Dalībvalstīm tāpat jāapsver pasākumi lai novērstu ļoti lēta alkohola pārdošanu.

Komisijai jārisina jautājums par alkohola pārrobežu pārdošanu internetā. Dalībvalstīm jāveic informācijas kampaņas par briesmām, ko rada "uzdzīves dzeršana" (piemēram, pārdzeršanās ballītēs), jo īpaši attiecībā uz nepilngadīgajiem, un veikt turpmākus pasākumus, lai samazinātu alkohola lietošanas izraisītu ceļu satiksmes negadījumu skaitu.

Alkohola radītās problēmas

Alkohola pārmērīga lietošana vairākās dalībvalstīs ir otrs izplatītākais ar dzīvesveidu saistītais veselības problēmu cēlonis. Alkohola lietošana ir riska faktors vairāk nekā 60 hroniskām slimībām, tai skaitā alkohola izraisītai aknu cirozei, pankreatītam un gandrīz visām pārējām gremošanas trakta slimībām, vēzim, diabētam, sirds un asinsvadu slimībām, aptaukošanos, alkohola fetopātijas traucējumiem un neiropsihiskiem traucējumiem, piemēram, alkohola atkarību

Pasaulē ik gadu no alkohola pārmērīgas lietošanas mirst 3,3 miljoni cilvēku, kas ir 5,9 % no mirušo kopskaita. Vecuma grupā no 20 līdz 39 gadiem gandrīz 25 % no kopējā nāves gadījumu skaita ir saistīti ar alkohola pārmērīgu lietošanas izraisītiem nelaimes gadījumiem, vardarbību vai aknu slimībām.

Papildinformācija

Alkohola lietošanas dati pa dalībvalstīm

http://www.europarl.europa.eu/news/lv/news-room/content/20150424STO46092/html/EP-deput%C4%81ti-aicina-pie%C5%86emt-jaunu-strat%C4%93%C4%A3iju-alkohola-jom%C4%81

Alkohols: pārmērīgas lietošanas riski

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150424STO46092/html/Alcohol-the-risks-of-excessive-consumption

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (29.04.2015)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

Debašu videoieraksts (27.04.2015)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date

EbS+ (27.04.2014)

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=04/27/2014

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs

x

Paroles atgadināšana