Briseles koridoros lemj par mums

Rucavas baltais sviests pieteikts ES Aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes produktu reģistram

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
21.03.2016

Zemkopības ministrija informē, ka 2016. gada 18. martā Eiropas Komisijai izvērtēšanai iesniegts reģistrācijas pieteikums aizsargātai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei „Rucavas baltais sviests”.

Produkts „Rucavas baltais sviests” ir sviests, kura gatavošanas procesā netiek atdalītas piena sūkalas. Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes – krējumu maisot ar koka karoti pulksteņrādītāju kustības virzienā. Tiklīdz sāk atdalīties pirmie sūkalu pilieni, tā trauku liek sildīt uz plīts vai karsta ūdens peldē un krējumu maisa, līdz iegūst mīkstu, plastisku, nedaudz spīdīgu un viendabīgu masu.

Pamatu saiknei ar ģeogrāfisko apgabalu veido “Rucavas baltā sviesta” senās vēsturiskās tradīcijas, pagatavošanas metodes un reputācija konkrētajā apgabalā.

“Rucavas balto sviestu” mājsaimniecībās gatavo jau kopš 20. gadsimta sākuma. Tā gatavošanas receptes ir nodotas no paaudzes paaudzē. Arī pašlaik gandrīz katrā rucaviešu mājā tiek gatavots “Rucavas baltais sviests”.

Rucavā ik gadu tiek pulcināti „Rucavas baltā sviesta” darināšanas meistari, rīkotas meistarklases un semināri. „Rucavas baltais sviests” kopā ar vārītiem kartupeļiem vai lauku rupjmaizi ir ēdienkartē piedāvājumā tūristiem tradicionālās kultūras programmā.

Vairāk informācijas par Latvijas pārtikas produktiem, kas iekļauti ES Aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes, Garantētas tradicionālas īpatnības un Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu reģistrā, pieejams Zemkopības ministrijas mājaslapā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana