Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Parlamenta deputāti prasa obligātu izcelsmes valsts norādi ES gaļas un piena marķējumā

Signe Znotiņa-Znota, Eiropas Parlaments
13.05.2016

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien, 12. maijā, pieņemtajā rezolūcijā atkārtoti aicina ieviest obligātu izcelsmes valsts norādi ES ražotajai gaļai un pienam. Deputāti norāda, ka obligāts marķējums palīdzēs saglabāt patērētāju uzticēšanos pārtikas produktiem, nodrošinot to piegādes ķēdes pārredzamību.  

Marķējumam ar izcelsmes valsts vai vietas norādi jābūt obligātam attiecībā uz visu veidu ES ražoto dzeramo pienu, piena produktiem un gaļas produktiem, saka EP deputāti.

Lai labāk informētu Eiropas patērētājus, ņemot vērā zirga gaļas skandālu un citus krāpšanās gadījumus, kā arī, lai uzlabotu pārredzamību visā pārtikas ķēdē, izcelsmes valsts marķējumam jābūt obligātam arī attiecībā uz gaļu apstrādātos produktos, teikts tekstā, ko EP pieņēma 422 balsīm par, 159 pret un 68 atturoties.

EP deputāti norāda, ka:
⦁    saskaņā ar Eirobarometra 2013.gada aptauju 84% ES iedzīvotāju uzskata, ka ir jānorāda piena izcelsme;
⦁    88%  uzskata, ka ir nepieciešams norādīt izcelsmi gaļai, kas nav liellopu gaļa, cūkgaļa, aitas, kazas un mājputnu gaļa (uz kurām jau attiecas šādi noteikumi);
⦁    vairāk nekā 90% uzskata, ka gaļas izcelsme ir jānorāda apstrādātu pārtikas produktu marķējumā; (2013.gada Eiropas Komisijas ziņojums).
 
EP uzsver, ka, saskaņā ar Komisijas ziņojumu, izcelsmes valsts obligātā marķējuma ieviešanas izmaksas minētajai gaļai būs samērā nelielas.

Informācijai:
EP ir pieņēmis vairākas rezolūcijas par izcelsmes valsts norādi produktu marķējumā. EP 2015.gada 11.februāra rezolūcijā par gaļu apstrādātos produktos mudināja Komisiju iesniegt tiesību aktu, kas ieviestu obligātu gaļas izcelsmes valsts norādi apstrādātos produktos, tādējādi nodrošinot labāku pārredzamību visā pārtikas ķēdē un labāku informāciju Eiropas patērētājiem. Tomēr Komisija vēl joprojām nav sagatavojusi nevienu priekšlikumu, aizbildinoties ar izmaksām ražotājiem, kuriem jāievieš obligātās izcelsmes valsts norādes, un  paredzot, ka patērētāji nevēlēsies segt papildu izmaksas.


Saites: 
⦁    Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (12.05.2015.)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html 
⦁    Debašu video (11.05.2016.)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/lv/plenary/search-by-date 
⦁    EbS+ (11.05.2016.) 
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=05/11/2016
⦁    Eiropas Komisijas ziņojums par obligātu prasību izcelsmes valsts vai izcelsmes vietas norādīšanai
http://ec.europa.eu/agriculture/milk/origin-labelling/com-2015-205_lv.pdf
⦁    Eirobarometra pētījums
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_410_en.pdf

Eiropas Parlaments

x

Paroles atgadināšana