Jautājiet! - Atbildēsim....

Lauksaimniekiem atbild PVD

Krista Garkalne, AgroPols
17.07.2009

Jūnija sākumā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un citas lauksaimnieku organizācijas tikās ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), lai pārrunātu būtiskākos jautājumus no lauksaimnieku puses un saņemtu atbildes par neskaidro (tupinājums no „AgroPola” 11. numura).

  • Kuram ir tiesības produkciju marķēt ar ovālas formas veselības vai identifikācijas marķējumu? Kuri MK noteikumi paredz šo kārtību un kad tie stājušies spēkā?

Tiesības produktus marķēt ar ovālas formas marķējumu ir visiem PVD atzītajiem uzņēmumiem, kuri atzīti saskaņā ar regulu (EK) 852/2004 un 853/2004. Tie ir visi dzīvnieku izcelsmes pārtikas uzņēmumi ar tiesībām produktus izplatīt visās ES dalībvalstīs vai eksportēt. Šāda marķējuma forma ir spēkā, kopš Latvija piemēro ES normatīvos aktus (ar 2004.gadu). Atzīto uzņēmumu saraksts pieejams PVD mājas lapā www.pvd.gov.lv sadaļā Datu bāzes ,,Atzītie dzīvnieku izcelsmes pārtikas aprites” uzņēmumi.

  • Kāpēc vetārstiem liegta iespēja iegādāties nomierinošos līdzekļus un spirtu, kas nepieciešams viņu darbā?

Veterinārārstiem nav liegta iespēja iegādāties nomierinošos līdzekļus (narkotiskās un psihotropās zāles) un spirtu savas prakses nodrošināšanai, atbilstoši MK noteikumu Nr. 244 „Kārtība, kādā veterinārmedicīniskās aprūpes uzņēmumi un personas, kas nodarbojas ar veterinārmedicīnisko praksi, iegādājas, uzglabā un izlieto zāles” 4. punktā noteiktajai kārtībā, t.i. – iegādājas zāles licencētos veterinārfarmaceitiskās darbības uzņēmumos (lieltirgotavās vai aptiekās), bet, ja nav pieejamas veterināro zāļu reģistrā reģistrētas zāles, veterinārārsts drīkst iegādāties cilvēkiem paredzētas zāles. Narkotisko un psihotropo zāļu pirkšanai nepieciešams rakstisks pieprasījums. Lai nodrošinātu to, ka narkotiskās un psihotropās zāles, kā arī spirtu, iegādājas veterinārārsti, kurudarbību uzrauga PVD, lieltirgotavas zāles pārdod tiem veterinārārstiem, kuri savu darbību ir reģistrējuši PVD un iekļauti PVD uzraudzības objektu reģistrā. Šāda vienošanās ar Veselības ministriju tika panākta jau 2007. gada vasarā un pagaidām narkotisko un psihotropo zāļu un spirta iegādes kārtība nav mainījusies. ZM top jauni MK noteikumi, kas regulēs narkotisko un psihotropo zāļuaprites jomu veterinārmedicīnā.

  • Kā PVD iedala zemniekus - pārtikas produktu audzētājus/ražotājus? Izskaidrojiet būtiskās atšķirības starp Primāro ražotāju/ Mājražotāju/ Ražotāju vai pārstrādātāju, vai ir arī kādi citi statusi uzņēmumiem, kas nodarbojas ar produkcijas ražošanu un pārstrādi?

Iedalījumu nosaka spēkā esošie normatīvie akti. Augu izcelsmes produktu ražotāji iedalās (un reģistrēti PVD):

- Primāro produktu ražotāji nelielos daudzumos;

- Primāro produktu ražotāji bez daudzuma ierobežojumiem;

- Produktu ražotāji mājas apstākļos;

- Ražotāji / pārstrādātāji;

Pamata atšķirības saistītas ar 2 jautājumiem:

1. prasības attiecībā uz ražošanas procesu un

2. saražotās produkcijas tirdzniecības iespējas, ko arī nosaka normatīvie akti:

Primāro produktu ražotājs

Ražotājs / Pārstrādātājs

Nelielos daudzumos

Bez daudzuma ierobežojumiem

Mājas apstākļos

Uzņēmums

MK noteikumi Nr.470

Regula 852/2004, 1.pielikums, A daļa

Regula 852/2004, 2.pielikums, III nodaļa un V – XII nodaļas

Regula 852/2004, 2.pielikums, I, II nodaļa un V – XII nodaļas

Prasības – atvieglotas:

-tīrība

-nepieļaut piesārņojumu

-uzskaite

-tīrība

-nepieļauj nekāda veida piesārņojumu

-veseli, apmācīti darbinieki

-uzskaite

Atšķirībā no “parastā” ražotāja:

-nav specifisku prasību apdarei, ventilācijai, kanalizācijai, tualetei

 

-nav HACCP principi

-nav sanitārās grāmatiņas

-nav “Higiēnas minimuma” apmācība

-jāievēro HACCP principi (var izmantot Labas higiēnas praskses vadlīnijas)

nepieciešama sanitārā grāmatiņa

-nepieciešama “Higiēnas minimuma” apmācība

Produkciju var izplatīt visur, izņemot pārstrādes uzņēmumus (piem., var tirgū, veikalā, ēdnīcai u.tml.)

Var izplatīt bez ierobežojumiem

Var izplatīt tikai tieši patērētājam – piem., savā saimniecībā, tirgū, izbraukuma tirdzniecībā, savā veikalā, sava kooperatīva veikalā

Var izplatīt bez ierobežojumiem

Papildus jau minētajiem ir vēl arī savvaļas augu un sēņu vācēji (te arī bērzu sulas ieguvēji) – prasības MK Nr.470, prasības tikai attiecībā uz savākšanu (nevākt tieša piesārņojuma avotu tuvumā) un uzskaiti. PVD šīs personas nereģistrējas.

  • Kur mājražotāji ir tiesīgi realizēt savu produkciju? Vai mājražotājs ir tiesīgs algot darbinieku, kas realizē produkciju tirgū? Kad ir nepieciešams kases aparāts?

Mājražotājs savu produkciju drīkst izplatīt tieši gala patērētājam, piem., tirgū, izbraukuma tirdzniecībā, savā saimniecībā, savā veikalā, sava kooperatīva veikalā. Realizējot savu produkciju, ir tiesības algot arī darbinieku. Nodot preci citai juridiskai personai mājražotājs nedrīkst, jo tad viņam ir jāiziet atzīšana (tas attiecas uz darbībām ar dzīvnieku izcelsmes produktiem). Par kases aparātu lietošanu jājautā Valsts Ieņēmumu dienestā.

  • Ko nozīmē “nelieli apjomi”, kur pieejama informācija par noteiktajiem “nelieliem apjomiem”.

Augu izcelsmes produktiem nelielie daudzumi skaitliskā izteiksmē noteikti MK noteikumu Nr.470 pielikumā, piem., sezonā (1 gads) sakņu dārzeņi 3 tonnas, kartupeļi 5 tonnas, lapu dārzeņi 500 kg, augļi 2 tonnas, ogas 600 kg.

  • Vēlos uzzināt par galvenajām telpu/noliktavu prasībām bioloģiskajiem produktiem?

Bioloģiskajiem produktu ražotājiem prasības attiecībā uz telpu higiēnu neatšķiras no citiem ražotājiem. Tas, ka produkta ražotājs vai uzglabātājs ir sertificēts kā bioloģiskais, neatbrīvo no pamatprasību, t.i., vispārīgo higiēnas prasību ievērošanas. Par pārtikas produktu higiēnu vairāk informācijas varat iegūt regulā 852/2004

  • Kādi ir ieteicamie pārtikas pārbaudes procesi, ko ir nepieciešams veikt uz vietas pārtikas veikalā? Kāda ir šo veicamo darbu regularitāte?

Iekšējās kontroles kārtību (t.sk. posmus) un biežumu nosaka pats veikals savā paškontroles dokumentācijā. Likumdošanā nepieciešamais biežums nav noteikts.

  • Kādas ir PVD prasības pārtikas pārvadāšanas jautājumos (ražotājs vēlas pārvadāt vairākas preču grupas vienā mašīnā - uz pilsētas veikalu).

Pamatā ir jāievēro preču saderība (fasētiem un nefasētiem, gataviem un jēliem produktiem jābūt atsevišķi) un higiēnas prasības, tostarp, produktiem, kas ātri bojājas transportēšanas laikā jāsaglabā aukstuma ķēde.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana