Jautājiet! - Atbildēsim....

Vai PVD atbalstītu grozījumus likumdošanā, kas svītrotu prasību zemniekam obligāti sadarboties ar kautuvi, jo tirgū ir vetārsts, kas ievesto gaļu pārbauda? Turklāt pašreiz daudzos rajonos kautuves tiek likvidētas. Lopus varētu kaut saimniecībā, atbilstošās telpās, kas reģistrētas PVD kā mazjaudīgas kautuves ar atvieglotiem nosacījumiem. Cik pamatota ir šī prasība? Cik saslimšanas gadījumi bijuši pēdējos piecos gados?

Sarmīte Babāne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
22.03.2010

Lēmums ir pieņemts Eiropas Komisijas līmenī, un to nosaka regulas. Izņēmumi nav pieļaujami, izņemot gadījumus, ja dzīvnieki tiek kauti pašu patēriņam. PVD ir pretimnākošs kautuvju īpašniekiem. Šobrīd valstī nav tiesību neko mainīt, ja tas ir ES līmeņa normatīvais akts, nevis nacionālais.

Statistika: pēdējos gados dzīvnieku kaušana samazinājusies par 20%, cūku kaušana par 30%. Putnu un trušu kautuves Latvijā ir 8, tās strādā ļoti mazos apjomos. Joprojām esošo 86 kautuvju darbība ir apdraudēta, jo dzīvnieku skaits valstī krasi samazinās.

Pēdējos 5 gados 25 reizes atklāta saslimšana ar trihinelozi, tajā skaitā 9 gadījumi - 2009. gadā.

Dzīvniekiem, ja to gaļu pārdod tirgū, ir jābūt kautiem sertificētā kautuvē, jo vetārsti tirgos ir uzņēmumu algoti un nav valsts funkciju veicēji.

Dzīvnieku turētājiem ir jāsaprot, ka vienlīdz svarīgas ir gan uzņēmēju intereses, gan patērētāju intereses. Patērētāju veselība netiks upurēta komerciālo interešu dēļ. Patērētājs būs pirmajā vietā. Jā, ekonomiskā situācija ir kritiska, taču šo robežu pārkāpt neļaus nevienam.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana