Prognozes

LLKC visiem kultūraugiem prognozē zemākas ražas kā pērn

AgroPols
13.06.2011

Šogad visiem kultūraugiem prognozētās ražas ir zemākas kā pagājušajā gadā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra ( LKKC) Augkopības nodaļā.

LLKC maijā ražas prognozēšanu veicis ziemājiem - ziemas kviešiem, rudziem, tritikālei jeb kviešu un rudzu krustojumam, kā arī rapsim.

Ziemas kviešiem prognozētā raža patlaban ir 2,9 tonnas no hektāra pret 4,1 tonnu pērn šajā pašā laikā. Rudzu ražu prognozē 2,7 tonnas no hektāra pret trim tonnām pērn, tritikālei - 2,7 tonnas pret 2,9 tonnām pērn, bet ziemas rapsim - 2,4 tonnas pret 2,5 tonnām no hektāra pērn.

Ražas samazinājums izskaidrojams ar kultūraugiem nelabvēlīgajiem laika apstākļiem ziemošanas periodā un sauso pavasari. Martā vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija 17,1 milimetrs, kas ir 52% no ilggadējās normas, bet gaisa temperatūra par vienu grādu pārsniedza ilggadējo normu. Samazināts nokrišņu daudzums un paaugstināta gaisa temperatūra turpinājās arī aprīlī - nokrišņi bija 24,5 milimetri, kas ir 62% no ilggadējās normas, bet gaisa temperatūra bija par 2,1 grādu augstāka par ikgadējo normu. Maija pirmajā dekādē nokrišņu daudzums bija tikai 30% no normas, tas palielinājās tikai maija otrajā dekādē, 2,5 reizes pārsniedzot dekādes normu.

Šo apstākļu dēļ apmēram 43% no ziemāju platībām nepārziemoja, un daļu no tiem nācās pārsēt. Visvairāk cieta ziemas kviešu sējumi, tādēļ tiem ir vislielākais prognozētās ražas samazinājums, salīdzinot ar 2010. gadu, - par 1,2 tonnām no hektāra mazāk. Tas izmainījis arī ierasto ziemāju un vasarāju sējumu struktūru. 2010.gadā ziemāji aizņēma 53%, bet vasarāji - 47% no graudaugu platībām. Savukārt šogad šī attiecība ir 32% - ziemāji un 68% - vasarāji, norādīja LLKC.

LLKC veic laukaugu ražas prognozēšanu laikā no maija līdz oktobrim, lai Latvijas un Eiropas Savienības atbildīgajām struktūrām sniegtu datus par valstī esošajām sējumu platībām, iespējamo ražību un iespējamo kopievākumu.

Ražas prognozēšana tiek veikta desmit galvenajiem Latvijā audzētajiem kultūraugiem - ziemas kviešiem, vasaras kviešiem, rudziem, tritikālei, vasaras miežiem, auzām, griķiem, vasaras rapsim, ziemas rapsim un kartupeļiem. Ziemāji tiek apsekoti maijā, jūlijā un augustā, vasarāji - jūnijā, augustā un septembrī, savukārt kartupeļu platības - jūlijā, augustā un oktobrī.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana