Prognozes

Kurzemē un Zemgalē sākusies kviešu un ziemas rapšu kulšana

Leta
25.07.2011

Latvijā sākušies pārtikas kviešu un ziemas rapša kulšanas darbi un prognozes liecina, ka raža būšot par 30% zemāka kā pērn, tā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie eksperti.

"Kulšana sākta Zemgalē un Kurzemē. Ja būs labi laikapstākļi, citur tā varētu sākties nākamnedēļ. Tiesa, tam var traucēt solītais lietus, līdz ar to, iespējams, ka zemnieki tuvākajā laikā uz lauka tā arī neuzbrauks," sacīja graudu kooperatīva "Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība" vadītājs Indulis Jansons.

Viņaprāt, par ražu varēs spriest tikai tad, kad tā būs klētī. "Labāka raža, nekā pērn varētu būt vasarājiem un rapšiem. Par cenu tendencēm patlaban neņemos spriest, jo tās būs atkarīgas no daudziem faktoriem - gan no ražu apjomiem, gan no politiskiem lēmumiem, gan no spekulatīvo darījumu apjomiem biržās," sacīja Jansons.

Arī lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" vadītājs Juris Lazdiņš sacīja, ka Zemgalē un Kurzemē ziemas kviešu kulšana jau sākusies, aktīva kulšana notiek Jelgavas novadā, Tukuma novadā, Dobeles un Bauskas novados.

"Vērienīgāki kulšanas darbi gaidāmi nākamnedēļ. Šogad izveidojusies situācija, ka ziemas kviešu un ziemas rapša kulšana notiks vienlaicīgi, kas zemniekiem nav pārāk patīkami, bet neko darīt - jāpielāgojas," sacīja Lazdiņš, prognozējot, ka šogad raža kopumā būšot mazāka kā pērn.

"Visas prognozes liecina, ka kopumā šogad raža būs par aptuveni 30% mazāka kā pērn. Vislabākā tā noteikti būs Latgalē, kur bijuši ļoti labi laikapstākļi un arī paši zemnieki pamatīgi strādājuši. Savukārt attiecībā uz cenu tendenci izskatās, ka salīdzinājumā ar 2010. gadu cena gan ziemas rapsim, gan ziemas kviešiem pieaugs. Pieļauju, ka pieaugums varētu būt aptuveni 10%," prognozēja Lazdiņš.

Jau iepriekš Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa "Nozare.lv" atzina, ka uz augstām ražām šogad nevarot cerēt, jo sausais pavasaris nav veicinājis ziemāju cerošanu.

"Vēl varam cerēt uz graudu kvalitāti, kas kaut nedaudz spēs kompensēt ieguldītos līdzekļus graudu audzēšanā," norādīja agronome.

Kā ziņots, šogad ievērojami mainījusies sējumu struktūra par labu vasarājiem sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=38&newsid=94775).

Leta

x

Paroles atgadināšana