Prognozes

Prognoze: Šogad pasaules tirgos būs augstas kvalitātes kviešu deficīts

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
28.07.2011

Šogad pasaules tirgos būs augstas kvalitātes kviešu deficīts, prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Šāda situācija izveidojusies saistībā ar nelabvēlīgām ražas prognozēm ASV un Kanādā, kā arī maziem graudu krājumiem šajās un arī Eiropas Savienības valstīs.

Kaut arī kopš pavasara beigām graudu nākotnes cenas samazinās, augstas kvalitātes kviešu cenas patlaban par apmēram desmit ASV dolāriem jeb 4,84 latiem par tonnu pārsniedz iepriekšējā gada līmeni, liecina LTVC rīcībā esošā informācija. Par augstas kvalitātes cieto kviešu pieejamību pastāvot bažas, jo ASV un Kanādas ražošana var nesasniegt plānoto līmeni, tādējādi Eiropas Savienības tirgū importa cieto kviešu cenas būs augstākas.

"Diemžēl arī Latvijā netiek prognozētas rekordlielas ražas, līdz ar to arī zemnieku ienākumi nebūs cerētajā līmenī. Laikapstākļu dēļ kulšanas sākums ir saspringts. Nepatstāvīgie laikapstākļi var sabojāt graudu un rapšu kvalitāti, kā arī radīt pirmskulšanas zudumus. Daudzviet ziemas rapsis pavasarī tika pārsēts, cietušie ziemas kvieši pārsēti vai piesēti ar vasaras kviešiem. Tikai laimīgas nejaušības gadījumā, kuļot šādu piesētu tīrumu, var iegūt augstas kvalitātes pārtikas kviešus, jo ziemāji parasti nogatavojas apmēram divas nedēļas ātrāk nekā vasarāji. Tikai Vidzemē un Latgalē ziemas rapsis pārziemoja tik labi, ka daudzi zemnieki var cerēt nokult pat piecas tonnas no hektāra, kas ir izcili laba raža," situāciju raksturo Gulbe.

Kā liecina prognozes, kviešu tirgi šogad pasaulē būs segmentēti pa kvalitātes grupām. ASV raža, neraugoties uz lielākām platībām, būs zemākā kopš 2007. gada, jo ziemas kviešus ietekmēja sausums. Tomēr dažādās kvalitātes grupās situācija ir atšķirīga.

"Mīksto ziemas kviešu segmentā ražošana ASV salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu būs gandrīz divas reizes lielāka. Tikmēr pašmāju pieprasījums arī būs lielāks, jo attiecībā pret kukurūzas cenām šogad šie kvieši ir relatīvi lētāki. Eksports arī palielināsies, ja cenas spēs konkurēt ar Krievijas piedāvājumu. Savukārt cieto ziemas kviešu ražošana samazināsies par 20% sakarā ar sausumu dienvidu pavalstīs. Pašmāju pieprasījums palielināsies, bet eksports būs mazāks. Šis faktors arī būs galvenais globālo pārtikas kviešu tirgu virzībā. Augstākas kvalitātes kviešiem būs augstas cenas. Pieejamība zemāka, jo gan ražošana, gan krājumi mazāki. Tādējādi deficīts augstas kvalitātes pārtikas kviešu tirgū vēl izteiktāks," norādīja LTVC vadītāja.

Viņasprāt, lai gan Eiropā sausuma draudi ir mazinājušies un Krievijas eksporta perspektīvas uzlabojas, tomēr savstarpējā saikne tirgu starpā mainās.

"Kviešu un kukurūzas cenas pēdējā mēneša laikā izlīdzinājušās, lai gan kviešu cenas līdz tam par apmēram 48 latiem par tonnu pārsniedza kukurūzas cenas. Kviešu pieejamība palielinās, bet kukurūzas piedāvājums ir nepietiekams. Tāpēc lopbarības pieprasījums pārslēgsies uz kviešiem, jo kukurūzas aizstāšanas iespējas bioetanola ražošanā ir ierobežotas. Pasaules tirgū zemas un vidējas kvalitātes kviešu piedāvājums būs apmierinošs. Kombinācijā ar nepietiekamo kukurūzas piedāvājumu lopbarības kviešu pieprasījums palielināsies," prognozēja Gulbe.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana