Prognozes

Eksperte: zirņu cenas būs pagājušā gada līmenī

AgroPols
07.09.2011

Valsts Priekuļu selekcijas institūta Zirņu selekcijas grupas vadītāja Skaidrīte Būmane stāsta: "Zirņiem ir laba raža, jo, neraugoties uz lietiem, šai kultūrai bija ļoti labvēlīga vasara. Novākšanas brīdī augusta sākumā gan nedaudz lija, tomēr tas neietekmēja zirņu kvalitāti. Zirņu audzēšanas problēma ir spējas lietavas un vējš brīdī, kad zirņu pākstis vēl nav gatavas, tad zirņi var sagāzties veldrē un ir lieli ražas zudumi. Tomēr šovasar Priekuļos tā nav gadījies, līdz ar to kopumā no hektāra novāktas trīs tonnas zirņu. Salīdzinot ar pagājušo gadu, iekūlums ir pat nedaudz lielāks."

Patlaban Latvijā labākā pelēko zirņu šķirne ir Priekuļu selekcionāru izveidotā īpaši Ziemassvētku mielastam paredzētā ekskluzīvā šķirne "Retrija", kurai ir īpaši lieli zirņi.

"Pēc tiem ir liels pieprasījums uz Ziemassvētkiem. Priekuļos ar šiem zirņiem ir apsēta lielākā daļa no kopumā 5,5 hektāriem zirņu platību un, pateicoties labajai ražai, šī gada Ziemassvētkos zirņu būs pietiekami," prognozēja Būmane.

Jautāta par prognozējamām pelēko zirņu cenām tirdzniecībā, agronome atbildēja: "Šie zirņi ir ekskluzīvi, tādēļ būs tikpat dārgi kā parasti. Lielgraudu "Retrija" zirņi pērn maksāja no diviem līdz pat 2,50 latiem par kilogramu, un arī šogad cena nebūs zemāka par diviem latiem. Nedaudz sīkākie pelēkie "Vitra" šķirnes zirņi gan varētu maksāt vienu vai pusotru latu par kilogramu."

AgroPols

x

Paroles atgadināšana