Prognozes

Krūmiņš: Kartupeļu ražība šogad vērtējama kā laba

Aija Zariņa, AgroPols
07.09.2011

AS "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš šīs sezonas kartupeļu ražu vērtē kā labu.

"Vidējais ražības rādītājs šogad ir 30 tonnas kartupeļu no hektāra, kas vērtējams kā ļoti labs. Kopumā šogad kartupeļu ražība ir līdzīga pērnā gada rādītājiem, iespējams, pat nedaudz labāka. Šķirne ar lielāko ražību jau vairākus gadus ir "Marlen". Patlaban novākti aptuveni 20% no kopējā ražas apjoma, tātad aptuveni 2000 tonnu, kas jau realizētas ražošanā vai glabājas noliktavā," sacīja Krūmiņš.

Viņaprāt, patlaban vēl ir pāragri spriest par jaunās ražas kvalitāti, jo tā būs atkarīga no laikapstākļiem tuvāko nedēļu laikā. Turklāt standarta procedūra jaunās ražas kvalitātes noteikšanai katru gadu tiek veikta aptuveni četras nedēļas pēc ražas pieņemšanas, kad kartupeļi ir apžāvēti.

"Lai raža būtu kvalitatīva, tagad visvairāk nepieciešams sauss laiks, jo lietus un mitrums būtiski palielina risku jaunās ražas kvalitātes līmenim. No praktiskā viedokļa mitrā un slapjā laikā ir daudz grūtāk strādāt ar tehniku. Taču attiecībā uz kartupeļu kvalitāti - ja kartupelis zem ūdens pavadījis 24 stundas, tad tas neglabāsies," sacīja agronoms.

Kopumā šovasar laikapstākļi kartupeļu audzēšanai bijuši labvēlīgi, bez izteiktiem ilgstošiem sausuma periodiem. Tomēr līdz kartupeļu ražas darbu noslēgumam atlicis vēl aptuveni mēnesis, un tas ir izšķirošais kartupeļu ražas kvalitātei.

"Ja septembris laikapstākļu ziņā būs labvēlīgs, saskaņā ar plānoto grafiku kartupeļu novākšanas darbi noslēgsies jau oktobra pirmajā nedēļā. Turpretī, ja septembrī laiks būs lietains, tad darbiem jāplāno vēl aptuveni desmit dienas oktobra sākumā," norādīja "Latfood" pārstāvis.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana