Prognozes

Piensaimniecība strauji tuvojas riska zonai, ja vēl nav to sasniegusi

Andris Miglavs, AgroPols
11.05.2012

Aizvadītajā nedēļā publiskajā telpā nelielu savirmošanos izraisījusi pasludinātā Konkurences padomes atļauja apvienoties Latvijas vadošajiem piena industrijas pārstāvjiem - Rīgas piena kombinātam un Valmieras pienam. Tomēr praktiski maza, ja ne nekāda uzmanība nav pievērsta dramatiskajam piena tirgus cenu samazinājumam citvalstu tirgos un no tā izrietošajiem riskiem arī Latvijas piensaimniecībā.


Piensaimniecība strauji tuvojas riska zonai, ja vēl nav to sasniegusi

Pievienotie dokumenti

Sviesta un SVP cenas Eiropā

Aizvadītā pusgada, bet īpaši - pēdējo 4 mēnešu laikā galveno industriālo pasaules piena tirgus produktu – sviesta un sausā vājpiena - pasaules tirgos ir redzama skaidra lejupslīde. 

Sausā vājpiena cenas samazinājušās arī Okeānijas tirgū. Bet Eiropas tirgus zonā sausā vājpiena cenas smazinājušās par ~ 15%. Vēl straujāk samazinās mums būtiskais Vācijas sviesta tirgus cenu līmenis - tas nokritis pat par 35%, nostājoties ~ 250 EUR/100 kg līmenī.
Diemžēl, līdz ar to ir piepildījusies mūsu prognoze par ES tirgus cenu līmeņa sekošanu Okeānijas apgabala diktētajam pasaules cenu līmenim.
Pēdējās 2 nedēļās reģistrēto Vācijas SVP un arī sviesta cenu līmenis ir zemākais pēdējo 2 gadu laikā un praktiski atgriezies līmenī, kāds tas bija pirms lielā cenu lēciena 2006. gadā.  (Skatīt pievienoto ilustrāciju no www.clal.it)

Latvijai tas toreiz praktiski nozīmēja piena iepirkuma cenu 16-18 santīmu līmenī. 
Tagad, pēc lielās tirgus krīzes 2009. gadā nu jau 2 gadu ilgumā Latvijas piensaimnieki bija atkal paspējuši pierast pie visnotaļ draudzīgām cenām. Un vēl tagad Latvijā piena iepirkuma cenas ir salīdzinoši ar citām valstīm augstā līmenī.

Tomēr, ticamākais, jau aprīlī reģistrētā vidējā iepirkuma cena Latvijā būs kādu santīmu zemāka par martā ziņotās cenas līmeni - un tas joprojām būs nozīmīgi virs līmeņa, kādu to noteiktu pasaules industriālo produktu tirgus. 

Maijā piena iepirkuma cenas varētu vēl vairāk samazināties, jo pasaules tirgos piena produktu cenu lejupslīde turpinās un liels risks, ka tuvākā pusgada laikā tirgus izaugsme neatjaunosies. 

Tāpēc ir reāls risks, ka vidējā iepirkuma cena tuvāko 2 mēnešu laikā varētu noslīdēt līdz pat 17 santīmiem par 1 kg iepirktā piena.

Ar detalizētāku piena tirgus analīzi varat iepazīties mūsu Tirgus un cenu sadaļā.  

Vai mūsu sektors ir gatavs pārvarēt šo tirgus lejupslīdi?  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana