Prognozes

Polijā šogad gaidāma zemāka dārzeņu raža

Mārīte Gailīte, AgroPols
14.09.2012

Pēc Polijas valsts statistikas prognozēm, šogad atklāta lauka dārzeņu raža gaidāma 4,6 milj. t, kas ir par 4% zemāka kā pērn, tomēr par 1% augstāka nekā 2006.-2010. gada vidējā. Kaut gan dārzeņu platība šogad palika tuvu iepriekšējam gadam, nelabvēlīgie laikapstākļi – garš, auksts pavasaris, sausums maijā un karstums augustā – neļāva iegūt pietiekami augstu un kvalitatīvu ražu. Tā galviņkāpostu raža šogad tiek gaidīta 1220 tūkst. t vai par 1% zemāka kā pērn, sīpolu raža 629 tūkst t (-8%), burkānu raža 826 tūkst. t (-7%), galda biešu – 351 tūkst. t (-5%), atklāta lauka gurķu 290 tūkst. t (-2%), ziedkāpostu 234 tūkst. t (-1%). Pēc Polijas sēklu firmu datiem, pārstrādājamo kāpostu platības šogad samazinājušās par 25%, bet uzglabājamo - par 10-15%. Pašlaik daudzi zemnieki steidz pārdot kāpostus no lauka, baidoties, ka tie slikti uzglabāsies. Tiek prognozēts, ka vēlāk sezonā cenas celsies.

Savukārt Vācijas Lauksaimniecības tirgus informācijas birojs AMI lēš, ka sīpolu platības Polijā šogad samazinājušās par 10%, bet sīpolu kopraža par 11% un sasniegs 600 tūkst. t.

Mazāk sīpolu ir izaudzēts arī citās Eiropas valstīs, tostarp Holandē, Vācijā un Anglijā.

Pēc Ukrainas tirgus informācijas aģentūras Fruit-Inform datiem, Krievijā sīpolu raža ir nedaudz zemāka kā pērn, savukārt Ukrainā tā ir lielāka. Kura no sīpolu audzētāju valstīm (Holande, Polija vai Ukraina) aizņems Krievijas tirgus nišu pašlaik nav skaidrs.

Avoti: http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/RL_wstepny_szacunek_ziem_roln_ogr_2012.pdf, www.lol.org.ua, http://www.ami-informiert.de

AgroPols

x

Paroles atgadināšana