Prognozes

Zemnieki: Ražas darbi norit palēni; rapsim augsts mitruma procents

Nac.ag. LETA
26.07.2013

Stipro lietavu dēļ, kas nedēļas sākumā piemeklēja lielāko Latvijas teritoriju, ražas kulšanas darbi norit palēni, tāpat arī apstiprinās prognozes, ka kopumā ziemāju raža būs nedaudz zemāka kā pērn, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie zemnieki.

"Esam sākuši jaunās ražas novākšanu, tomēr process noris lēni, jo ir augsts mitruma līmenis. Rapša novākšanas mitruma līmenis ir 7%-8%, tomēr šobrīd novācam ar 14%-15% mitrumu. Tas nozīmē papildu izmaksas kaltēm," atzina Zaļenieku pagasta zemnieku saimniecības "Vilciņi1" īpašnieks un biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Arnis Burmistris.

Viņš arī norādīja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šogad raža būs zemāka. Ja pagājušajā gadā vidēji tika iegūtas 3,8-3,9 tonnas, šogad tās ir 3,2-3,3 tonnas no viena hektāra.

Krustpils novada zemnieku saimniecības "Laši” saimnieks Artūrs Akmens sacīja, ka ražas vākšanu sācis šodien. "Šodien pirmo dienu palēnām sākam novākt jauno ražu. Latgales pusē bija izteikts sausums, tādēļ augstu ražu neprognozēju. Pēdējās dienās lija, un patlaban rapša mitrums ir augsts - līdz 19%-20%, bet rapsis ir gatavs un ir jākuļ," sacīja zemnieks.

Tikmēr Vārmes pagasta zemnieku saimniecības "Ezergaļi” saimnieks Dzintars Erdmanis atzina, ka apkārtnes zemnieki sākuši ražas novākšanu, bet viņa saimniecībā tas tiks darīts kuru katru brīdi, turklāt novadā rapsis esot padevies.

"Lai arī vēl mēs neesam sākuši novākt jauno ražu, prognozes ir iepriecinošas - rapša raža būs labāka nekā pērn. Starp Vārmi un Saldu raža solās būt ļoti laba, jo laikapstākļi bija labvēlīgi. Savukārt Kuldīgai pretējā pusē laiks bija sausāks un raža būs mazāka. Rapsis ir nogatavojies, un izskatās, ka rīt varētu sākt jaunās ražas novākšanu," sacīja Erdmanis.

Kā ziņots, stiprais lietus un vējš ziemāju sējumiem būtisku kaitējumu nav nodarījuši, izņemot lokālus postījumus atsevišķos laukos Zemgalē, Vidzemē un Kurzemē. Savukārt Latgalē postījumu nav, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktās pirmās provizoriskās ražas prognozes.

LLKC augkopības ekspertu vērtējumā šogad ziemāju ražu kopumā ietekmējis karstais laiks - nepietiekamā mitruma dēļ graudi ir sīkāki, toties graudu kvalitāte vērtējama kā laba. Vasarājiem, kas šobrīd ir briešanas stadijā, lietus un vējš nodara lielāku kaitējumu - vietām Zemgalē, Kurzemē un Vidzemē tie sagūluši veldrē.

Arī rapša ražu šogad ietekmējis karstais pavasaris, un tā laukos, kur tiek ievērota pareiza agrotehnika, būs vidēji trīs tonnas no hektāra ierasto 4,5 tonnu vietā. Rapsis pavasarī karstā laika dēļ nespēja pietiekami sazaroties, tādēļ arī pākšu ir mazāk.

Ievērojot pareizu agrotehniku, ziemas kviešu raža Latvijā ir vidēji piecas līdz sešas tonnas no hektāra. LLKC jau iepriekš prognozēja, ka šogad vēlā pavasara dēļ graudu kopraža būs vidēji laba, bet aptuveni par trešdaļu mazāka nekā pērn, kad Latvijā fiksēja graudu rekordražu.

Pagājušajā sezonā pirmo reizi Latvijas vēsturē iegūtā graudu kopējā raža sasniedza 2,1 miljonu tonnu, iepriekšējā gada rādītājus pārsniedzot par 50,5% jeb 712 500 tonnām. Savukārt graudaugu ražība pieauga līdz 37 centneriem no viena hektāra.

Savukārt šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu graudu raža būšot par 15-20% zemāka, taču kopumā virs vidējā līmeņa.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas informāciju ziemāju sējumu platības 2012.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugušas par 67 800 hektāriem jeb 27,9%, tai skaitā ziemas kviešu - par 57 100 hektāriem jeb 28,4%, rudzu - par 8600 hektāriem jeb 30,7%.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana