Prognozes

Eiropā prognozē cūkkopības nozares uzplaukumu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
16.12.2013

Lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu situācija cūkkopības sektorā šogad vērtējama kā laba, savukārt jau tuvākajos gados nozarē tiek prognozēts uzplaukums, kas skaidrojams ar jau patlaban veiktajām investīcijām un pieprasījuma pieaugumu tirgos.

Šādas prognozes izskanēja ES lauksaimnieku organizācijas "Copa/Cogeca" cūkgaļas ražotāju darba grupā, kurā kā eksperts no Latvijas ar Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju centra Lauku tīkla atbalstu piedalījās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvis Dzintars Veide.

Viņš norāda - neraugoties uz sarežģītajām tirgus attiecībām ar Krieviju un Ķīnu, kas skar tieši cūkgaļas sektoru, situācija cūkkopības sektorā vērtējama kā laba.

Vidējā cena par cūkas kautsvaru ES septembrī bija 1,90 eiro par vienu kilogramu, un tā bija augstākā kopš 1997.gada. Savukārt decembrī cena par cūkas kautsvaru ir vidēji 1,70-1,75 eiro, kas arī vērtējama kā laba. Tiek prognozēts, ka šāda cena varētu saglabāties arī līdz gada beigām.

Tikmēr iepriekšējo gadu krīzes ietekmē cūkgaļas ražošana ES kopumā gada laikā ir samazinājusies par 1,6%. Sivēnmāšu skaits ir samazinājies par 2,4%, bet dzīvo sivēnu tirgus sarucis par 1,2%. Eksperti uzskata, ka tas ir saistīts ar ES ieviestajiem stingrajiem sivēnmāšu turēšanas labturības noteikumiem.

"Patlaban cūkkopībā strādājošie uzņēmumi pēc vairāku gadu saspringtās situācijas tirgū, kas bija saistīta gan ar salīdzinoši zemu cūku cenu, gan augstām lopbarības izmaksām, var ievilkt elpu. Taču, kā atzīmēja vairāku valstu pārstāvji, jāatgūst iepriekšējos gados radušies zaudējumi, kā arī jāinvestē uzņēmumu attīstībā, kas pēdējos gados nav darīts. Arī Latvijas cūkaudzētāji piekrīt šim viedoklim. Teju visās valstīs pēdējos gados ir samazinājušies cūku ganāmpulki," atzina Veide.

Nākamā gada prognozes liecina, ka 2014. gads varētu aizritēt ar līdzīgām izejvielu un pārdošanas cenām kā šobrīd.

Tikmēr eksperti jau vērtē 2015. gada tirgus prognozes. Pēc patlaban pieejamās informācijas, daudzās Eiropas valstīs tiek investēti lieli līdzekļi cūkkopībā un ir gaidāma strauja cūku skaita atjaunošanās pirmskrīzes līmenī. Situācija gan būs atkarīga no eksporta tirgiem, kuru attīstība ir grūti prognozējama, norāda Veide.

"Copa/Cogeca" ir Eiropas līmeņa profesionālo lauksaimnieku organizāciju komiteja, kas pārstāv lauksaimniekus ES un starptautiskās institūcijās.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana