Prognozes

Gulbe: Neraugoties uz silto ziemu, ir cerības uz ļoti labu ražu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
02.01.2014

Neraugoties uz sniega trūkumu, šā gada rudens un ziemas sākums ziemājiem kopumā ir bijis labvēlīgs, un patlaban situācija ļaujot pat cerēt uz rekordlielu ražu nākamajā sezonā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe.

"Patlaban atkārtojas 2007.-2008. gada ziema, kad zeme nesasala un sasalstot nesabojāja un "nesaraustīja" augu sakņu sistēmu, kas ļāva iegūt rekordražas. Prognozes par pārziemošanu vēl nevar izteikt, jo ziema vēl nav pagājusi, bet tikai aizkavējusies. Savukārt ieilgušais rudens ļāvis veikt zemes sagatavošanas darbus nākamā gada vasarājiem necerēti ilgi, un arī tas ir pamats optimistiskām prognozēm nākamajam gadam,'' sacīja Gulbe.

Viņa arī akcentēja, ka sniega trūkums lauksaimniekos nerada satraukumu par sējumiem.

"Laikus iesētie graudi ir paspējuši labi sagatavoties ziemai, tomēr bīstams var būt uz nesasalušas zemes uzkritušais sniegs, kad ziemāji var izsust. Vēlāk iesētā labība ieilgušajā rudenī paaugusies un uzkrājusi pietiekoši daudz barības vielu, līdz ar to pārziemošana varētu būt veiksmīga. Savukārt rapsis tagad "guļ'', un liekais mitrums, ko dažviet redzam tīrumos, nav bīstams. Jābaidās no mitruma pavasarī, kad rapsis "mostas", jo tas ir ļoti jūtīgs pret lieko mitrumu," sacīja Gulbe.

Viņa arī norādīja, ka zemnieki tikai ar pēc iespējas pareizākiem audzēšanas paņēmieniem var nodrošināt ziemāju sagatavošanos ziemai, līdz ar to neatsverams ir agronomu padoms.

Kā ziņots, Latvijā šajā sezonā ražas apjoms sasniedz 1,79 miljonus tonnu. Šogad graudaugi tika iesēti apmēram 574 000 hektāru platībā, kas ir tuvu 2012.gada līmenim, saglabājot līdzšinējo tendenci, ka kopējais graudu platību apjoms ir stabils, ar tendenci nedaudz pieaugt.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana