Prognozes

Graudaugu platību palielinājums veicina rekordražas

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
29.07.2015

„Atšķirībā no aizvadītā gada, šogad ziemāju raža solās būtu rekordaugsta – vidēji par 25% no hektāra vairāk nekā pērn,” norāda LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Valstī kopumā vidējās ražas 2015.gadā tiek prognozētas labā līmenī - ziemas kvieši 4.3 t/ha, kas iesēti aptuveni 290 tūkstošu hektāru, rudzi 3.3 t/ha, tritikāle 3.0 t/ha un ziemas rapsis 3.1 t/ha.

Pirmie aizvadītajā nedēļā sākti kult ziemas mieži (1100ha) un saimnieki ražu jau novērtējuši kā ļoti labu. Nākamie kultūraugi, kas gaida novākšanu, ir agrākās ziemas kviešu šķirnes, piemēram, ‘Fredis’ un ziemas rapsis. Ziemas rapšu laukus, kuri apstrādāti ar desikantiem, jau kuļ un, pirmie ražas rezultāti ir iepriecinoši. To masveida novākšana varētu sākties nedēļas beigās vai jaunnedēļ. Salīdzinot ar citām sezonām, kad ziemas rapsi vāca jūlija beigās, ziemāju novākšana masveidā sāksies vēlāk nekā ierasts. Šogad – vairāk Zemgalē, ziemas kviešos novērota veldre. Lielākoties cietusi Latvijā veidotā šķirne ‘Edvīns’. Tomēr, ja novākšanas laikā laika apstākļi būs sausi, tos izdosies novākt veiksmīgi un ar pietiekami labu kvalitāti.

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs: „Kā jau ierasts, lielākās ražas plānots iegūt Zemgalē, kur ziemāji padevušies vislabāk. Kopumā ir visi priekšnoteikumi, lai cerētu uz rekordražām no katra hektāra, kā arī uz rekordlielu graudaugu kopražu, ko nodrošina graudaugu platību palielināšanās.”

Ražas prognozēšanā iegūtie rezultāti pa reģioniem,t ha-1

Reģions/kultūra

Kurzeme

Zemgale

Vidzeme

Pierīga

Latgale

Vidēji Latvijā

Ziemas kvieši

4.2

4.9

4.2

4.4

4

4.3

Rudzi

3.8

3.2

3.5

3.2

2.8

3.3

Tritikāle

3.5

3

3.2

2.9

2.4

3.0

Ziemas rapsis

3.2

3.5

2.5

3.3

3.2

3.1

LLKC augkopības nodaļas speciālistu veiktās ziemāju labību un ziemas rapša ražas prognozēšanas rezultāti 27.07.2015.

Uzziņai. Kultūraugu ražas prognozēšanu LLKC Augkopības nodaļas speciālisti veic, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 30 Kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība. Kultūraugu ražības prognozes tiek veiktas desmit galvenajiem Latvijā audzētajiem kultūraugiem: ziemas kviešiem, vasaras kviešiem, rudziem, tritikālei, vasaras miežiem, auzām, griķiem, vasaras rapsim, ziemas rapsim un kartupeļiem. Prognozes tiek veiktas trīs reizes: divas reizes tiek apsekoti kultūraugi uz lauka, bet trešo reizi pēc kultūraugu novākšanas tiek veikta aptauja par iegūto ražību. Ziemājiem prognozes tiek veiktas maijā, jūlijā un augustā, vasarājiem jūnijā, augustā un septembrī, kartupeļiem jūlijā, augustā un oktobrī. 

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana