Prognozes

Biedrība "Zemnieku saeima" par dārzeņu ražu Latvijā

Edgars Bērziņš, Zemnieku Saeima (ZSA)
24.08.2015

Laikapstākļi Latvijas dārzeņu audzētājus šosezon ir pārsteiguši ar diezgan krasām izmaiņām. Vasara sākās ar vēsu laiku, savukārt pēdējās nedēļas ir sagādājušas sausas un diezgan karstas dienas. Taču, neskatoties uz grūtībām, lauksaimnieki šogad ir naski strādājuši, lai lauku labumi nonāktu arī mūsu rokās.

Edīte Strazdiņa kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja, "Zemnieku saeima" valdes locekle:

Ķirbjiem un lauku gurķiem šis gads nav bijis veiksmīgs, jo, vēsā pavasara un auksto nakšu dēļ, tie nav paspējuši kārtīgi izaugt un ir bažas, ka tā arī nepaspēs. Vasara ir bijusi par "īsu", lai raža pilnīgi nogatavoties. Laikapstākļu krasās pārmaiņas ir bijušas ļoti straujas un krasas.

Vidzemē un Latvijas centrālajā daļā, kur nokrišņu pietiek, ir laba raža burkāniem, kartupeļiem, kāpostiem un arī bietēm. Lai gan bietēm varētu būt problēmas ar vizuālo izskatu, jo laikapstākļu izmaiņas ir paspējušas ietekmēt to sakņu sistēmu. Problēmas varētu būt ar neapsildīto siltumnīcu tomātiem, tie var plaisāt un zaudēt kvalitāti. Kurzeme un Latgalē valda sausums, kurš var nest lielus zaudējumus gadījumā, ja dārzeņi netiek laistīti. Burkāni, kāposti, īpaši ziedkāposti no sausuma varētu būt nekvalitatīvi.

Taču Latvijas kopraža pamatkultūrām ir gaidāma labāka nekā iepriekšējos gados. Kāposti būs gan ļoti vērtīgi, gan nesīs brangu ražu. Ņemot vērā karstuma vilni, kas ir skāris visu Eiropu, Latvijas klimatā audzētie dārzeņi būs pieprasīti arī pārējā Eiropā. Jau šobrīd ir prognozes, ka Eiropas pārstrādes uzņēmumiem varētu pietrūkt izejvielas, tādēļ dārzeņus tirgosim gan svaigā, gan pārstrādātā veidā.

Pašreiz Latvijas dārzeņu un augļu ražas laiks un tie ir pietiekamā daudzumā, lai tos varētu iegādāties visā Latvijā. Iepērkoties aicinu savu izvēli izdarīt par labu vietējiem lauku labumiem

Izmaiņas ir piedzīvojusi biedrības "Latvijas Dārznieks" valde. Lai biedrība varētu darboties pēc iespējas efektīvāk un pievērst lielāku uzmanību mazajām saimniecībām, kooperatīvi vairs netiks iesaistīti valdes darbā, taču to biedri aktīvi turpinās iesaistīties biedrības darbībā.

Arnis Radomišķis z/s "Dižķuņķi" Rucavas novads, Dienvidkurzeme:

Dižķuņķu saimniecībā audzējam ļoti tradicionālu sortimentu: galda bietes, burkānus, kartupeļus. Šobrīd raža neizskatās īpaši labi, turklāt lietus nav lijis jau kopš mēneša sākuma. Burkāni tiek laistīti naktīs, dažreiz līdz pat sešiem no rīta. Šajā Latvijas pusē augsnes mitrums ir zem augu normālai attīstībai nepieciešamā minimuma. Kartupeļi jau ir paspējuši nobriest, savukārt burkāniem pietrūkst mitruma. Pavasaris bija pilnīgi pretējs - auksts un mitrs, nevarējām dārzeņus laikus iestādīt. Tagad saule karsē un lietus nav sagaidāms. Protams, dārzeņus laistām regulāri, bet burkāni veidosies nevienādi, kā arī starp vagām nezālēm būs vieglāk sadīgt. Uz mitrumu var cerēt tikai tie lauki, kas ir tuvāk mežam. Taču, par šī gada ražu nesūdzamies - ir bijuši līdzīgi gadi. Paredzam, ka galda bietes, sīpoli un burkāni līdz ražas novākšanai būs labi nogatavojušies.

Juris Cīrulis z/s "Mežacīruļi" Jelgavas novads, Zemgale:

Šī sezona ir bijusi veiksmīgāka dobēs audzētiem dārzeņiem. Dārzeņu audzēšanas sezona ir bijusi specifiska - dārzeņu veģetācijas vidū laiks bija vēss un sauss, tādēļ, piemēram, gurķi un tomāti nav tik vizuāli pievilcīgi, taču to uzturvērtība ir ļoti laba. Latvijā audzēti produkti var izskatīties mazāki, taču to vērtība nav zemāka kā to ārvalstu līdziniekiem. Dārzeņu raža ir nedaudz sliktāka kā iepriekšējos gadus. Gurķi un tomāti šobrīd ir diezgan pieprasīti, tādēļ gatavojamies arī otrai - siltumnīcā audzētai rudens ražai.

Mārtiņš Bogušs, z/s "Apiņi", Ilūkstes novads, Latgale:

Prognozējam, ka šogad raža būs laba, taču aizkavējusies par vienu mēnesi - tas pateicoties aukstajam pavasarim. Vasaras otra puse, savukārt, sekoja ar sausumu un karstumu. Biju cerējis uz krietni labāku ražu, bet sanāca, kā sanāca. Šobrīd raža ļoti neatšķiras no pagājušā gada.

Mūsu laukos ir labi padevušies brokoļi un ledus salāti, ne tik labi ziedkāposti, kā arī pārējie dārzeņi, kuri stādīti vasaras otrā pusē. Brokoļi ir izauguši vislabāk. Arī turpmākā rudens sezona šobrīd izskatās diezgan laba. Vasaras sākumā gan nīkuļoja kāposti, savukārt kartupeļiem ir lieli bumbuļi, taču to ir maz.

Zigfrīds Krieviņš z/s "Sviķi", Cesvaines novads, Vidzeme:

Līdz šim ražas gads ir bijis labs. Saimniecībā galvenokārt audzējam sīpolus, burkānus, kāpostus, bietes un arī kartupeļus, tādēļ temperatūras izmaiņas atšķirīgi ietekmē katru no tiem. Topošo burkānu, sīpolu un biešu raža izskatās laba, tomāti veiksmīgi gatavojas siltumnīcā. Šī sezona ir pateicīga graudkopībai, kurai mēs esam atvēlējuši daļu no saviem laukiem . Pēdējo nedēļu sausums gan nenāk par labu vēlajiem kāpostiem, taču arī tie līdz šim auga ļoti labi. Gurķu audzēšanai bija grūts vasaras sākums, taču tagad to attīstība ir lēnāka.

Novākto ražu galvenokārt realizējam caur kooperatīvu - tā iegūstam stabilitāti un fiksētu cenu konkrētam periodam. Ar dažādo sortimentu cenšamies būt elastīgi un pielāgoties pieprasījumam. Ja gadās ražas pārpalikumi, tos pārstrādājam - gurķi tiek iesālīti un kāposti skābēti. Lauksaimniecība pati par sevi ir maza laimes spēle, jo ir ļoti daudz ražu ietekmējošu faktoru.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana