Viedokļi

Šī ekonomikas aste ir neglābjami iekaisusi, tas ir gangrēnas perēklis. Kuru vienkārši jāamputē

Anderss Beverens, AgroPols
03.09.2020

Baltijas valstis pēc BY preža vēlēšanām noteica sankcijas pret virkni BY amatpersonu, uz ko BY reakcija ir vienoties ar RU par savu kravu pārorientāciju no LT Klaipēdas uz RU Ustjlugu. ej.uz/7b3h Kāpēc mums niekoties ar dažām personām, ja sakne ir dziļāk?


Būsim taču atklāti paši pret sevi, kamēr mums vēl ir laiks un iespēja lieki neiztērēt resursus. Visai Baltijai, ja ne pat visai ES kopumā, savu ekonomiku un politiku jāattīsta, ievērojot, ka mums vienkārši austrumu pusē nav neviena ekonomikas partnera. Mums tur nav gāzes un naftas avota, mums nav transporta nozares partnera, un mums nav tirgus telpa. Mums tur ir abpusējs un pilnīgs ignore. Dažus gadus tas būs sāpīgi, bet ne daudz sāpīgāk kā bija 2009-2012. gados... Mums vienkārši jāsaprot, ka šī ekonomikas aste ir neglābjami iekaisusi, ka tas ir gangrēnas perēklis. Kuru vienkārši jāamputē. Varbūt kādreiz tā reģenerēsies. Bet tad tā būs jau pilnīgi cits orgāns.... Mums mentāli jāatsienas no šīs pasaulē priekš mums būtībā pilnīgi nebūtiskās ekonomiskās telpas. Ru pasaulē nesastāda pat 2 %. Un pasaulē ir tik daudz naftas un gāzes, ka mums tas ir pilnīgi neizšķiroši. Un mūsu dzīvi padarīs uz laiku tik par kādiem max 10% dārgāku. Uz mazu laiku. Mums no savām smadzenēm un sajūtām vienkārši jāizravē doma par RU ekskluzīvo nozīmību. Un šis ir īstais brīdis, kad to izdarīt.
Degvielu no RU tāpat sen jau Baltijā nepērkam. Tik naftu pārstrādei Mažeiķos un Somijā. 10 USD papildus pie naftas mucas cenas (kas ir absolūtie griesti papildus jēlnaftas piegādes transporta izmaksām uz šīm rūpnīcām) mums pie degvielas cenas mēs pat tā diži nesajutīsim. Nu varbūt 5 centus uz litru degvielas. Cenu svārstības pasaules naftas tirgos ir daudz lielākas. Ar gāzi ir sarežģītāk. bet arī - sašķidrinātā gāze no Kataras šeit nekad nebūs dārgāka, kā bija RU gāze vēl pirms 3 gadiem šeit pat Latvijas tirgū. Bet - jā, arī koksnes ideja patiešām var būt derīga. Kad noņems īpašo gāzes OIK subsīdiju ar RU gāzi kurinātajām mūsu siltumelektrostacijām...
Saprotu, ka tas nav patīkami. Un īstenībā nav patīkami nevienam no mums - ne tieši ar RU saistītajās nozarēs strādājošajiem, ne pārējiem līdzpilsoņiem. BET - vienkārši mūsu A kaimiņos esošā feodāli impēriskā valsts ir tāda, kā tā ir. Un nav mūsu- baltiešu spēkos to izmainīt. Tas ir kā okeāns, kura krastā stāvam. Vienkārši mums to ir jāsaprot, un savai mājiņai durvis jābūvē uz citu pusi. Māja jāpārbūvē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana