NVO paziņojumi

Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekles Sandras Vilciņas paziņojums medijiem

Aija Liepiņa, Latvijas Zvēraudzētāju asociācija
16.12.2013

Sabiedrībā valda vairāki mīti par kažokzvēru nozari, kas cieši saistīts ar dzīvnieku labturību un to ievērošanu. Dzīvnieku aizsardzības un labturības normu ievērošana ir audzētāju prioritāte, jo tā vistiešākā mērā ietekmē rezultātus un produkcijas kvalitāti, tādēļ jau kopš dzimšanas dzīvnieki saņem preventīvus medikamentus, vitamīnus un vislabāko aprūpi. Humānos apstākļos audzēti zvēri ir mūsdienīgs un vispārpieņemts veids kā ražot pārtiku, ādas jakas un kurpes, kā arī kažokus. Mēs pieņemam, ka mūsdienās cilvēkiem ir izvēles iespējas - nēsāt vai nenēsāt kažokus, līdzīgi kā ēst vai neēst gaļu.

Bieži tiek uzskatīts, ka zvēraudzētavās tiek audzēti savvaļas dzīvnieki. Šādi apgalvojumi maldina sabiedrību. Fermās audzētās ūdeles un lapsas nav savvaļas dzīvnieki. Šī ir tāda pati lauksaimniecības nozare kā citas. Fermās tiek audzētas šķirnes, kuras veidotas zootehniķu un speciālistu selekcijas darba rezultātā, vairāku desmitu gadu laikā.

Vasaras laikā sadarbībā ar Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veicām Latvijas iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu vispārējo viedokli par kažokzvēru nozari. Pētījuma rezultāti atspoguļoja, ka 65% Latvijas iedzīvotāju atbalsta dabīgās ādas izmantošanu apģērbu, apavu un aksesuāru ražošanā, tostarp kā atsevišķas apģērba, apavu un aksesuāru detaļas, piemēram, apkakles, somas un jakas.

Papildus vēlamies norādīt, ka dokuments - 2001.gada Dzīvnieku labklājības un veselības komitejas pētījums "Dzīvnieku, kas turēti kažokādu ieguvei, labklājības" nav Eiropas Komisijas nostāja, kā arī tam nav juridiska spēka. Seši no astoņiem pētījumā iesaistītajiem zinātniekiem izteica protestu par atklātu faktu sagrozīšanu, kā rezultātā izstājās no komitejas - sākotnējais pamatsecinājums bija "ūdeļu labturība ir pietiekami laba".

Kažokzvēru nozare Latvijā aizsākās 1930.gadā. Dzīvnieki kopš dzimšanas brīža, veterinārārsta uzraudzībā tiek apsekoti un rūpīgi kopti, nodrošinot tiem augstākā līmeņa barošanu un dzīves apstākļus. Šī ir viena no kontrolētākajām lauksaimniecības nozarēm Eiropas Savienībā. 2012.gadā Latvijas Zvēraudzētāju fermās tika izaudzēts 500 tūkstošu ūdeļu un 10 tūkstošu lapsu. Katru dienu Latvijas fermas kažokzvēru barībai izmanto 76 tonnas pārtikai nederīgos gaļas un zivju subproduktus. Zvēraudzētavās Latvijas reģionos strādā vairāk nekā 500 darbinieku. 90% no visas produkcijas tiek eksportēts, 2012.gadā eksporta apjoms sasniedza 13,5 miljonus eiro.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācija

x

Paroles atgadināšana