Kooperācija

"Latraps" pagājušā gada sezonā iepircis 70 125 t rapšu un 205 000 t kviešu

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
15.02.2010

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" pagājušā gada sezonā iepirkusi 70 125 tonnas rapšu un 205 000 tonnu kviešu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

Zemnieki kooperatīvam piegādā dažādas kultūras - kviešus, miežus, auzas, rudzus, tritikāli un rapšus. "Latraps" pirmajā darbības gadā tika iepirktas un realizētas 760 tonnas ziemas rapšu un 1060 tonnas vasaras rapšu. "Latraps" kopējais graudu un rapšu iepirkums deviņu gadu laikā ir vairāk nekā 1,5 miljoni tonnu produkcijas.

Ruža stāsta, ka vēlme mainīt pastāvošo kārtību, izveidot uzņēmumu, kura kontrolētāji un noteicēji būtu tikai un vienīgi Latvijas zemnieki, bija "Latraps" dibinātāju lielākais sapnis, kas tika realizēts 2000. gadā. "Pateicoties veiksmīgai darbībai un biznesa stratēģijas plānošanai, "Latraps" ir noturējis savu neatkarību un kļuvis par vienu no Baltijā stabilākajiem uzņēmumiem lauksaimniecības nozarē," uzsver izpilddirektors.

Šo gadu laikā "Latraps" ir attīstījies galvenokārt četros darbības virzienos - graudu un rapšu realizācija, graudu un rapšu ražas pirmapstrāde, lauksaimnieciskās ražošanas izejvielu apgāde un konsultācijas, tehnikas apgāde un uzturēšana. Kooperatīvs attīstījies no neliela uzņēmuma ar 0,2 miljonu latu apgrozījumu 2000. gadā līdz lauksaimniecības pakalpojumu sfērā ietekmīgam uzņēmumam ar 71,4 miljonu latu apgrozījumu laika posmā no 2008. gada 1. jūlijam līdz 2009. gada 30. jūnijam.

Ruža stāsta, ka papildus apgūtajām darbības sfērām "Latraps" meklē jaunas iespējas augt. Sākot ar 2009. gada pavasari, uzņēmuma izveidotajā eļļas spiestuvē spiež rapšu eļļu no biedru izaudzētajiem rapšiem un tālāk no tās var saražot biodegvielu, jo "Latraps" ir pabeidzis savu biodegvielas ražošanas rūpnīcu Staļģenē. "Tā kā kooperatīva mērķis ir ražot to, kas konkrētā brīdī ir izdevīgi - vai tie ir rapši, rapšu eļļa vai biodegviela, atkarībā no konkrētās tirgus situācijas, tad pašlaik realizētas tiek gan rapšu sēklas, gan izspiestā eļļa. Biodīzeļa nozare patlaban ir pieklususi un kooperatīvs nogaida izdevīgāko tirdzniecības brīdi," sacīja Ruža.

Lai apgādātu zemniekus ar ražošanai nepieciešamajām izejvielām un iepirktu izaudzēto produkciju, "Latraps" jau no pirmā dibināšanas gada organizē centralizētu kviešu un rapšu sēklu, mēslošanas līdzekļu, augu aizsardzības līdzekļu un citu materiālu iegādi, tādējādi maksimāli ietaupot savu biedru laiku, enerģiju un finanšu līdzekļus.

"Gadu gaitā ir veikti pasūtījumi ievērojamos apjomos, tas nodrošinājis "Latraps" godīga un stabila sadarbības partnera vārdu. Zemnieki paši spējuši nodibināt kontaktus ar tiešajiem izejvielu ražotājiem, tādējādi radot sev iespēju iepirkt nepieciešamos produktus par izdevīgākajām cenām. Jāuzsver, ka 2009. gadā "Latraps" ir bijuši tādu ietekmīgu kompāniju kā "BASF", "Bayer", "Monsanto" un "Makhteshim Agan" ražoto augu aizsardzības līdzekļu lielākie importētāji Latvijā," pieredzē dalās Ruža.

Papildus izejvielu apgādei kooperatīva speciālisti konsultē zemniekus par aktuāliem jautājumiem, organizē lauku dienas un izmēģinājumus, kas paplašina biedru redzesloku, ļaujot tiem attīstīt savas saimniecības, sasniedzot augstākos rādītājus.

Tā kā kooperatīva biedri strādā visus Latvijas novados, tad "Latraps" pakāpeniski ir nostiprinājis savu darbību reģionos. Ik gadu tiek slēgtas vienošanās par sadarbību ar vairāk nekā 30 graudu pirmapstrādes kompleksiem Latvijā par graudu un rapšu pieņemšanu un pirmapstrādi kooperatīva biedriem.

Biedru piegādātā produkcija tiek realizēta gan vietējā, gan pasaules tirgū, "Latraps" kvieši tiek samalti miltos Rīgas, Dobeles un Rēzeknes dzirnavniekos, savukārt rapši tiek realizēti partneriem gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Produkcijas realizācijai pasaulē kooperatīvs ir izveidojis ciešu sadarbību ar brokeriem "Copenhagen Merchants", "Agri Food&Feed Brokers B.V.", "Skovs Korn and Mostert Oilseeds".

Latvijā izaudzēto graudu un rapšu pircēji ir pasaules lielākās kompānijas kā "Glencore International AG", "Toepfer International", "Bunge", "Cargill", "Getreide AG", "Cefetra Group", "Hauptgenossenshaft Nord AG" un citi.

Ruža stāsta, ka "Latraps" uzdevums ir organizēt ne tikai biedru darbu, bet arī piedāvāt dažādas atpūtas un izaugsmes iespējas. "Piemēram, pagājušajā gadā jau otro reizi tika organizēts profesionāls konkurss rapšu audzētājiem "Zelta rapsis 2009", ko organizēja "Latraps" speciālisti sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes mācībspēkiem, kā rezultātā tika noskaidrots atbilstošā gada ekonomiski efektīvākais rapšu audzētājs un viņa izmantotā audzēšanas tehnoloģija. Konkurss parādīja, ka zemniekiem ir svarīgi apzināt sava darba rezultātus, tāpēc arī turpmāk kooperatīvs attīstīs šo konkursu un organizēs ekonomiski pamatotākās rapšu audzēšanas tehnoloģijas izzināšanu," piebilda Ruža.

Kooperatīva izpilddirektors uzskata, ka kooperatīva un tā biedru veiksmīgā izaugsme pierāda, ka 21. gadsimtā Latvijas zemnieks ir izglītots, par sevi pārliecināts un veiksmīgs uzņēmējs, kurš var ietekmēt Latvijas ekonomiskos procesus, kas skar graudu un rapšu tirgu.

Kā ziņots, sākot darbību 2000. gadā, kooperatīvs no 12 biedru uzņēmuma ir izaudzis par lielāko graudu un rapšu audzētāju kooperatīvu Baltijā, pašlaik apvienojot jau 556 zemniekus visā Latvijā. "Latraps" īpaši lepojas ar to, ka tas ir bijis, ir un būs 100% zemnieku kontrolēts bizness.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana