Kooperācija

Igaunijas piena ražotājus glābs kooperatīvs

Arita Lēdla, AgroPols
18.02.2010

Lai izvairītos no bankrota, Igaunijas piena ražotāji un piena pārstrādātāji arvien aktīvāk apsver domu apvienoties kooperatīvos un biedrībās. Šādu iespēju viņi arī nesen pārrunāja kopā ar lauksaimniecības ministru.

Tikšanās laikā Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders uzsvēra: “Nozare ir visai  sadrumstalota, daļa uzņēmumu viens otru dublē, tāpēc nepieciešama specializācija. Īpaši sadarbība nepieciešama uzglabāšanas, loģistikas un mārketinga jomā. Ja mēs domājam par eksportu un iespējami lielāku tirgu apguvi, mazajiem ražotājiem vieniem pašiem tas nebūs pa spēkam.”

Ministrs arī atgādināja, ka igauņu piena ražotājiem un pārstrādātājiem noderīga apvienošanās pieredze jau uzkrāta vairākās Eiropas valstīs (piemēram, Skandināvijā), Austrāljā, Jaunzēlandē un Amerikā.

Kā nosaka Konkurences likums, kooperatīvs tirgū drīkst piegādāt ne vairāk kā 40% jebkuras izejvielas, kas ir apmēram 600 t piena dienā, paskaidroja Igaunijas Lauksaimnieku savienības valdes priekšsēdētājs Jula Hunts. 

Savukārt lauksaimniecības ministrs kā labu piemēru minēja Lietuvas paraugu, kur jau tuvākajā laikā paredzēts piena izejvielas cenu ik nedēļu regulēt likumdošanas līmenī.Statistikas dati liecina, ka Igaunijā aizvadītajā gadā vidējais izslaukums no govs bija 7447 kg, kas ir par 57 kg vairāk nekā 2008. gadā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana