Kooperācija

LLKA valde vienojās ar V.Dombrovski un partijas „Jaunais laiks” deputātiem par sadarbību lauksaimniecības problēmu risināšanā

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
19.02.2010

17. februārī, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valde tikās ar Ministru prezidentu V.Dombrovski un partijas „Jaunais laiks” deputātiem, lai pārrunātu lauksaimniecības kooperatīvu aktualitātes. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās steidzami organizēt sanāksmi ar VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka” piedalīšanos, lai risinātu problēmas, kas saistītas ar kredītu pieejamību lauksaimniekiem un lauksaimnieku kooperatīviem. „Ņemot vērā, ka tuvojas pavasara sēja, gan kooperatīviem, gan lauksaimniekiem ir būtiski saņemt kredītus apgrozāmo līdzekļu iegādei,” teic LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Iepriekš LLKA ierosināja mainīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas kārtību, paredzot PVN piesaisti barteram, naudai vai savstarpējā ieskaitījuma darījumam, respektīvi, reālam norēķinam visiem uzņēmumiem neatkarīgi no to darījumu vērtības konkrētajā taksācijas gadā. Likuma grozījumi, kas stājušies spēkā 2010. gada 1.  janvārī, paredz, ka lauksaimniecības uzņēmums pats var izvēlēties, vai kases principu grāmatvedībā izmantot. Tas nozīmē, ka vēl joprojām ļaunprātīgiem nemaksātājiem pastāv iespējas izmantot likuma nepilnības, atskaitot priekšnodokli, lai gan samaksa par konkrēto preci vai pakalpojumu nav veikta. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās organizēt darba grupu, pieaicinot kvalificētus ekspertus, lai sīkāk analizētu šādu izmaiņu ietekmi uz veiksmīgi strādājošiem uzņēmumiem un iespējams meklētu citu risinājumu, kā cīnīties pret ļaunprātīgiem nemaksātājiem.

„Deputāti bija gatavi uzsākt sadarbību, lai kopīgi risinātu būtiskākās nozares problēmas. Pašreiz aktuālākie jautājumi ir eksporta veicināšana un kredītu pieejamība,” tā I.Jansons.

Sanāksmē piedalījās LLKA valdes priekšsēdētājs un LPKS „Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība” direktors Indulis Jansons, LLKA valdes loceklis un LPKS „Latraps” izpilddirektors Edgars Ruža, LLKA valdes locekle un LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, LLKA revidents un LPKS „Laura” valdes priekšsēdētājs Uldis Štoss.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana