Kooperācija

Finanšu ministrija sola, ka 2009. gada lauksaimnieku maksājumi ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiks aplikti

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
11.03.2010


10. martā LLKA un Zemnieku saeimas pārstāvji tikās ar Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvjiem, lai pārrunātu lauksaimnieku un lauksaimnieku kooperatīvu aktuālos jautājumus, kā arī vienotos par dažādu problēmu risinājumiem.

Viens no lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību aktuālākajiem jautājumiem ir apgrozāmo līdzekļu iegādei paredzētu kredītu pieejamība. Jāuzsver, ka Ministru kabinetā ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr. 1065 „Noteikumi par aizdevumiem mikro, mazo un vidējo komersantu un atbilstīgu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai”, kuri paredz atbalsta piešķiršanas nosacījumus aizdevuma veidā mikro, maziem un vidējiem komersantiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, taču tajā pašā laikā praktiski VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka” kredītus lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām neizsniedz, neskatoties uz to, ka programmas darbībai Finanšu ministrija naudu ir piešķīrusi. Lauksaimnieku organizāciju pārstāvji aicināja Finanšu ministriju iesaistīties problēmas risināšanā. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās līdzekļus lauksaimniecības kooperatīvu kreditēšanai atrast, neatkarīgi no tā, vai tie tiktu izsniegti saskaņā ar šiem noteikumiem vai no jauna izstrādātiem. Jāuzsver, ka, tuvojoties pavasara sējai, kooperatīviem īpaši būtiska ir apgrozāmo līdzekļu kredītu pieejamība.

Pašreiz likums „Par pievienotās vērtības nodokli” paredz, ka valstij pievienotās vērtības nodoklis par eksportēto produkciju uzņēmumam jāatmaksā 30 dienu laikā, taču tas ir salīdzinoši ilgs laiks, tādēļ lauksaimnieku kooperatīvi aicināja šo periodu samazināt. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās, ka Valsts ieņēmumu dienests pēc pievērsīs uzmanību lauksaimniecības kooperatīviem, kuri savu biedru produkciju eksportē, mēģinot maksimāli saīsināt pievienotās vērtības nodokļa atmaksas periodu.  LLKA biedri uzskata, ka, ņemot vērā, ka eksporta veicināšana pašreizējā ekonomiskajā situācija ir valstiski svarīga aktivitāte, uzskatām, ka valsts pārvaldes institūcijām būtu jānāk pretī uzņēmumiem, kuri savu produkciju eksportē, un pievienotās vērtības nodoklis jāatmaksā vismaz uz pusi īsākā termiņā.

Tāpat no Finanšu ministrijas tika saņemts apstiprinājums tam, ka 2009. gada visi lauksaimnieku maksājumi, tai skaitā tie, kas praktiski izmaksāti 2010. gadā, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiks aplikti.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana