Kooperācija

"Latraps" 2010. gada sezonas graudu un rapšu pirkuma līgumu slēgšanas termiņš - 31. maijs

AgroPols
22.03.2010

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" 8. martā sākusi 2010. gada sezonas graudu un rapšu pirkuma līgumu slēgšanu, kas ilgs līdz 31.maijam,  informēja "Latraps" sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Krauze.

Viņa informē, ka, neskatoties uz to, ka Latvijā laukus vēl klāj sniega sega, graudu audzētāji rosīgi gatavojas aktīvai sezonai, iepērkot nepieciešamās izejvielas un slēdzot līgumus par produkcijas realizāciju. Lai veicinātu lauksaimnieku patstāvību un izaugsmi, jau vairākus gadus starp lielākajiem Latvijas graudu uzpircējiem tiek praktizēta fiksēto cenu sistēma, kad katrs saimnieks var izvēlēties, viņaprāt, piemērotāko brīdi savas produkcijas realizācijai.

"Izvēloties slēgt fiksētās cenas līgumu, zemniekam jāapzinās, ka viņš kā patstāvīgs pārdevējs uzņemas visu atbildību par precīzu līguma izpildi neatkarīgi no tā, vai graudi izaugs un kādas kvalitātes tie būs, jo atbilstoši noteikumiem saimniekam būs jāpiegādā tāda produkcija, par kādu noslēgts līgums," skaidro Krauze.

Tajā pat laikā, izvēloties fiksēt cenu, zemnieks pats kļūst par "savas laimes kalēju" un viņam ir iespēja izvēlēties, viņaprāt, labāko cenu savai produkcijai. 2009./2010. gada sezonā kooperatīvs par fiksētajām cenām iepirka 67 960 tonnas kviešu un 8335 tonnas rapšu, kas ir liels apjoms, ņemot vērā faktu, ka patstāvīga cenu fiksēšana bija salīdzinoši jauna un nezināma sistēma Latvijas zemniekiem.

Krauze stāsta, ka, lai nofiksētu cenu, graudu audzētājiem jānoslēdz produkcijas realizācijas līgums, piemēram, ar "Latraps", un turpmāk jāseko līdzi cenu attīstībai biržā. "Kad graudu vai rapšu cena sasniegusi viņam interesantu un pieņemamu līmeni, tad graudu audzētājs var veikt fiksāciju un pārdod konkrētu produkciju par noteikto cenu. Pēc cenas fiksācijas graudu pircējs vienojas ar pārdevēju par piegādes laiku un vietu, kā arī citiem nepieciešamajiem noteikumiem," piebilst Krauze.

"Latraps" vēlas apmācīt kooperatīva biedrus darbam biržā, sekojot līdzi cenām, tādējādi labāk izprotot graudu tirgus attīstības tendences. "Mēs nevaram piespiest savus biedrus realizēt visus graudus caur kooperatīvu, bet, ņemot vērā faktu, ka viņi ir mūsu zemnieki, kā kooperatīvs tomēr vēlamies, lai zemnieki nebūtu zaudētāji, realizējot graudus pie pārpircējiem," skaidro uzņēmuma pārstāve.

Viņa norāda, ka, lai organizētu ekonomiski efektīvu graudu realizāciju, zemniekiem ir jāizprot, kā un kāpēc veidojas produkcijas cena tirgū. "Zinošs saimnieks neļaus sevi apmānīt, un tieši tāds ir mūsu uzdevums šobrīd krīzes laikā - radīt brīvu informācijas pieeju par cenām un to veidošanās mehānismu. Svarīgi, ka gala lēmumu, kur un par kādiem nosacījumiem realizēt graudus, pieņem katrs zemnieks pats, un tā būs viņa izvēle un pilnīga atbildība," saka Krauze.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana