Kooperācija

Piens nevar gaidīt, kamēr nožūs Latvijas ceļi

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
17.05.2010

Piektdien, 14. maijā, pirmo reizi pēc sadarbības memoranda parakstīšanas tikās Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) un Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) pārstāvji, lai pārrunātu aktualitātes piena nozarē. Tikšanās laikā tika pārrunāti A/S "Latvijas Valsts ceļi" noteiktie masas ierobežojumi uz autoceļiem pavasarī un rudenī, kas apgrūtina piena mašīnu piebraukšanu pie piena savākšanas vietām. Abas organizācijas vienojās kopīgi cīnīties par nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā, lai uz piena mašīnām šie ierobežojumi netiktu attiecināti. "Piens nevar gaidīt, kamēr nožūs Latvijas ceļi, kuri ne jau zemnieku vainas dēļ atrodas katastrofālā stāvoklī. Jāsaprot, ka ir lietas, kuras var nevest šajos periodos, taču piens no saimniecībām jāsavāc regulāri," uzsver lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Piena ceļš" izpilddirektors Jānis Ruskis.


Piens nevar gaidīt, kamēr nožūs Latvijas ceļi

Piektdien, 14. maijā, pirmo reizi pēc sadarbības memoranda parakstīšanas tikās Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) un Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) pārstāvji, lai pārrunātu aktualitātes piena nozarē.

Tikšanās laikā tika pārrunāti A/S "Latvijas Valsts ceļi" noteiktie masas ierobežojumi uz autoceļiem pavasarī un rudenī, kas apgrūtina piena mašīnu piebraukšanu pie piena savākšanas vietām. Abas organizācijas vienojās kopīgi cīnīties par nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā, lai uz piena mašīnām šie ierobežojumi netiktu attiecināti. "Piens nevar gaidīt, kamēr nožūs Latvijas ceļi, kuri ne jau zemnieku vainas dēļ atrodas katastrofālā stāvoklī. Jāsaprot, ka ir lietas, kuras var nevest šajos periodos, taču piens no saimniecībām jāsavāc regulāri," uzsver lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Piena ceļš" izpilddirektors Jānis Ruskis.

Papildus tika diskutēts par svaigpiena kvalitāti un tās uzlabošanas iespējām. Gan kooperatīvu, gan piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvji atzina, ka svarīgi ir rūpēties par piena kvalitātes uzlabošanu saimniecībās. Tāpat abas puses atzina, ka uzņēmumi, kuri pērk svaigpienu no saimniecībām neatkarīgi no tā kvalitātes degradē visu cenu veidošanas sistēmu, neļaujot maksāt par augstākas kvalitātes pienu labāku cenu. Sanāksmes laikā tika nolemts vērsties Zemkopības ministrijā ar aicinājumu veikt valstiska līmeņa pasākumus svaigpiena kvalitātes uzlabošanai. "Uzskatām, ka būtu jāpilnveido Lauksaimniecības datu centra datu bāze, kura, savukārt, būtu jāņem vērā Pārtikas un veterinārajam dienestam, plānojot kontroles pasākumus," teic LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Tāpat sanāksmē abu organizāciju pārstāvji vienojās strādāt pie piena kvalitātes standarta izmaiņām, iepriekš izpētot Lietuvas pieredzi.

Atgādinām, ka šā gada 6. aprīlī LLKA un LPCS parakstīja sadarbības memorandu (sk. rakstu), kura mērķis ir veicināt tolerantas, uz vienotiem principiem balstītas, sadarbības veidošanu starp abām organizācijām. Nākamā abu organizāciju tikšanās plānota jūnija beigās.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana