Kooperācija

LLKA aicina Saeimu atbalstīt meža nozares kooperācijas attīstību

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
29.05.2012

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) aicina Saeimu atbalstīt mežu īpašnieku kooperāciju, apstiprinot Saeimā iesniegtos grozījumus Kooperatīvo sabiedrību likumā. Kooperatīvo sabiedrību likuma grozījumu projekts paredz ieviest jaunu kooperatīvās sabiedrības veidu – mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība, kā arī paredz, ka atbilstību saņēmušas mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības varēs pretendēt uz uzņēmuma ienākumu nodokļa atvieglojumiem. Jāuzsver, ka šāda prakse lauksaimniecības nozarē darbojas jau desmit gadus. Rezultātā, sākot domāt par kooperācijas attīstību mežsaimniecības nozarē, LLKA sadarbībā ar pirmo meža nozares kooperatīvu Latvijā – „Mežsaimnieks” – ņem vērā lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību pieredzi, kur kooperatīviem ir jau vairāk nekā desmit gadu pieredze.

 Meža nozares kooperatīvu mērķis ir apvienot mežu īpašniekus, tādējādi kopīgi organizējot gan meža platību apsaimniekošanu, gan koksnes realizāciju. Pašreizējā situācija liecina, ka mazo mežu īpašnieki paši nespēj efektīvi apsaimniekot savā īpašumā esošo platību, tāpat arī nespēj vadīt kvalitatīvas sarunas ar koksnes gala pircējiem, kas ir salīdzinoši lieli un spēcīgi uzņēmumi. Jāuzsver, ka šie bija arī galvenie iemesli, kādēļ kooperācijas attīstība aizsākās dažādās lauksaimniecības nozarēs, piemēram, graudu un piena nozarē. Būtiski, ka kooperācijas attīstības rezultātā tiktu mazināta meža platību izpārdošana ārzemju investoriem. Kā pierādījusi Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu desmit gadu pieredze, kooperatīvi ir arī būtisks instruments pelēkā tirgus īpatsvara mazināšanai tirgū, jo atšķirībā no privātpersonām tie nevar strādāt pelēkajā tirgū.

 Mežu īpašnieku kooperatīvi jau daudzus gadu desmitus veiksmīgi strādā Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un citās pasaules valstīs. Somijā, piemēram, lielākā meža nozares kooperatīva „Metsaliitto” tirgus daļa ir 36% un tas apvieno vairāk nekā 120 000 mežu īpašniekus. Savukārt, Zviedrijas meža nozares kooperatīvs „Sodra Skogsagarna” apvieno 51 000 mežu īpašniekus, veidojot 25% tirgus daļu.

 Tāpat LLKA atgādina, ka Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja pasludinājusi 2012. gadu par Starptautisko kooperatīvu gadu un savā Rezolūcijā aicina valstu valdības un starptautiskās organizācijas, sadarbībā ar kooperatīviem un kooperatīvu organizācijām veicināt kooperatīvu izaugsmi. LLKA uzskata, ka Saeimai, pieņemot lēmumus, kas saistīti ar kooperācijas veicināšanu, šī ANO nostāja būtu jāņem vērā. Bez tam, šis ir moments, kad Saeima var pierādīt atbalstu kooperācijai ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana