Kooperācija

Noskaidroti ES COGECA izsludinātā konkursa „Eiropas balva par kooperatīvu inovāciju” uzvarētāji

Sanita Putniņa, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
28.06.2012

Ar ceremoniju Briselē ir noslēdzies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības kooperatīvu ģenerālkomitejas (COGECA) izsludinātais konkurss „Eiropas balva par kooperatīvu inovāciju”, kurā piedalījās arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izvirzītā piena lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (PLPKS) „Dundaga”.

Kooperatīvs „Dundaga” startēja konkursa kategorijā „Pārtikas procesi” ar savu raudzētā piena produktu „Labdaris”, taču par laureātiem šajā kategorijā kļuva Dānijas piena kooperatīvs „Naturmaelk”.

Konkursa kategorijā „Ilgtspējība un resursu efektivitāte” par uzvarētāju tika atzīts daudznozaru kooperatīvs „Terrena” no Francijas, bet kategorijā „Kooperatīvu uzņēmējdarbība un pakalpojumi biedriem” – Vācijas pakalpojumu kooperatīvs „ZG Raiffeisen”.

„Tas bija milzīgs izaicinājums tik mazam kooperatīvam startēt Eiropas mēroga konkursā un mēroties spēkiem ar kooperatīvu milžiem no Rietumeiropas valstīm. Dānijas kooperatīvs balvu ieguva ar līdzīgu produktu suliņu dzērienu ar dažādām piedevām, ” stāsta piena kooperatīva „Dundaga” vadītājs Guntis Pirvits.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) piena kooperatīvu „Dundaga” pieteica konkursam, jo kooperatīvs meklē inovatīvus risinājumus savu ražoti piena produktu sortimenta paplašināšanai. Kooperatīva ražotais raudzētā piena produkts „Labdaris” ir tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta vadošo pētnieci Viju Ramnieci.

„Konkursā bijām vienīgie pārstāvji ne tikai no Latvijas, bet arī no Baltijas valstīm. Izmantojām iespējas piedalīties sarunās gan par kooperācijas attīstību Eiropas Savienībā, gan arī iepazīties ar citu valstu pārstāvētajiem kooperatīviem,” savos iespaidos dalās G.Pirvits.

Kopš „Labdara” ražošanas uzsākšanas 2010. gadā, ir veikta šī produkta popularizēšana un informācijas sniegšana potenciālajiem pircējiem. 2011. gada augustā iegūta kvalitatīva produkta zīme „Zaļā karotīte”. Pamazām pieprasījums pieaug. 2010. gadā tika saražoti aptuveni 2150 kg, bet 2011. gadā - jau 11940 kg produkta. 2011. gada oktobrī raudzētā piena produkta „Labdaris” pārdošana tika aizsākta tirdzniecības centrā „Spice”. Tuvākajā nākotnē plānota produkta tirdzniecības uzsākšana arī lielveikalā „Alfa”.

Konkurss „Eiropas balva par kooperatīvu inovāciju” šogad tika organizēts Apvienoto Nāciju organizācijas Ģenerālās asamblejas izsludinātā Starptautiskā kooperācijas gada ietvaros.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana