Kooperācija

Valsts atbalstu saņems kooperatīvās sabiedrības, kuru kopējā apgrozījuma lielāko daļu veido apgrozījums starp to biedriem

Ingūna Vitenburga, Nac.ag. LETA
26.03.2014

Tā kā valsts atbalsta būtība ir veicināt kooperatīvo darbību valstī un mudināt kooperatīvās sabiedrības pēc iespējas vairāk veidot apgrozījumu tieši ar biedriem, valdība 25. martā veica grozījums spēkā esošajā tiesību normā, lai valsts atbalstu saņemtu kooperatīvā sabiedrība, kuras kopējā apgrozījuma lielāko daļu veido apgrozījums ar tās biedriem.

2014. gadam Zemkopības ministrijas budžeta apakšprogrammā "Valsts atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai" subsīdiju veidā paredzētais finansējums ir 9,1 miljons eiro. Līdz šim ir noteikts, ka atbalstu piešķir atzītai kooperatīvajai sabiedrībai, kuras preču un pakalpojumu kopējais apgrozījums ar vienu biedru nepārsniedz 28 450 eiro iepriekšējā gadā.

Kā skaidro Zemkopības ministrijā, lai mudinātu lauksaimniecības un mežsaimniecības kooperatīvās sabiedrības palielināt to kopējā apgrozījumā daļu, kas veidojas starp kooperatīvu un tā biedriem, noteikumos noteikts, ka atbalstu piešķir kooperatīvajai sabiedrībai, ja tās preču un pakalpojumu kopējais apgrozījums, dalīts ar to biedru skaitu, ar kuriem ir bijis apgrozījums, iepriekšējā gadā nepārsniedz 28 450 eiro vidēji ar vienu biedru.

Tāpat noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai veikti vēl vairāki precizējumi. Piemēram, noteikumu projektā ir noteikta kopējā atbalsta summa ciltsdarba pasākumiem zirgkopības nozarē, nesadalot to pa atsevišķiem atbalsta apakšpasākumiem. Precizētā redakcija ļaus efektīvāk apgūt zirgkopības nozarei paredzēto finansējumu 170 745 eiro apmērā, uzsver ministrijā.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu vaislas tīršķirnes dzīvnieku ģenētiskās kvalitātes izvērtēšanu, noteikumu projekta paredzēts valsts atbalsts arī par vaislas ķēves izcelsmes noteikšanu ar DNS analīzi. Tā kā aitkopības nozarē šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācija dzīvnieku ģenētiskās noteikšanas testus veic visu pārraudzības gadu, svītrota esošā atsauce par dzīvnieku skaitu kārtējā gada 1.jūlijā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana