Kooperācija

Kooperatīvs "Piena ceļš" šonedēļ atzīmē desmit gadu jubileju

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
16.04.2014

Viena no lielākajām Latvijas piena lauksaimniecības kooperatīvajām sabiedrībām "Piena ceļš" šonedēļ atzīmē desmit gadu jubileju. Radies Latvijas "piena krīzes" rezultātā, "Piena ceļš", nodrošinot nepārtrauktu attīstību, izaudzis par vienu no nozīmīgākajiem piena nozares spēlētājiem. Šobrīd kooperatīvā aktīvi darbojas vairāk nekā 80 zemnieku saimniecības, un 2013. gadā LPKS "Piena ceļš" apgrozījums bija 22 560 626 EUR.

LPKS "Piena ceļš" ir dibināts 2004. gadā, laikā, kad daudzi piena ražotāji saskārās ar nepietiekamiem ieņēmumiem par realizēto pienu. Zemniekiem - piena ražotājiem, organizējot dažādas tikšanās, radās doma par pašu zemnieku pārvaldīta un kontrolēta uzņēmuma izveidi. Patlaban kooperatīva biedru saražotais piens pamatā tiek realizēts vietējā tirgū, galvenokārt, kooperatīvam piederošajā AS "Jaunpils pienotava", bet atlikums - citiem piena pārstrādes uzņēmumiem.

"Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece: "Šobrīd, atskatoties uz desmit gados paveikto, jāatzīst, ka iesākums bija pietiekami sarežģīts, tāpat kā 2009.gada piena krīze, tomēr kopīgiem spēkiem mums ir izdevies pārvarēt šīs un arī citas mazākas grūtības. Kā zināms, piena cena ir ārkārtīgi svārstīgs lielums, taču ar gandarījumu varu teikt, ka mūsu biedri visos laikos ir bijuši ieguvēji - mēs vienmēr esam maksājuši augstāku piena iepirkuma cenu, kā tobrīd vidēji valstī." I.Aizsilniece atzīst, ka kooperatīva darbinieku un biedru starpā izveidojušās draudzīgas attiecības un kopīgi tiek rīkoti arī dažādi atpūtas pasākumi. Arī šo ceturtdien, 17.aprīlī svinīgā atmosfērā Jaunmoku pilī tiks kopīgi atzīmēts "Piena ceļš" 10 gadu jubilejas pasākums.

Desmit gadu laikā kooperatīvam ir bijuši vairāki būtiski pavērsieni - lai pilnveidotu lopbarības un dažādu citu saimniecībām nepieciešamo preču iegādi, 2007.gadā kooperatīvs iegādājas SIA "Agrera", bet 2008.gadā tika iegādāts pašiem savs pārstrādes uzņēmums - A/S "Jaunpils pienotava". Lai palielinātu pienotavas ražošanas jaudas un uzlabotu piena pārstrādes procesa efektivitāti, ar biedru un ES atbalsta līdzekļiem uzbūvēts jauns siera cehs, kurā investēti 7.8 miljoni EUR. Kā norāda Aizsilniece, turpmāko gadu izaicinājumi ir saistīti ar jaunu tirgu meklējumiem, lai gūtu aizvien jaunas produkcijas realizācijas iespējas. Tāpat būtiski, lai modernizētos un augtu lielākas un spēcīgākas tās biedru saimniecības, kuras vēl to nav paguvušas izdarīt.

LPKS "Piena ceļš" ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) biedrs un I. Aizsilniece ir arī LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece un valdes locekle. LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons ir gandarīts, ka tieši kooperācija piena nozares grūtību pārvarēšanā Latvijā ir izrādījusies pareizais risinājums. I.Jansons: "Tikai piena lopkopjiem spējot vienoties, var tikt pie savas piena pārstrādes un kļūt par eksportspējīgu uzņēmumu, vienatnē to izdarīt nav iespējams. "Piena ceļš" ir viens no lielākajiem Latvijas piena kooperatīviem, un nākotnē es novēlu tam vēl vairāk stiprināt savas pozīcijas, paliekot par galvenajiem noteicējiem savas produkcijas realizācijā."

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana