Kooperācija

Vidzemes un Latgales graudkopības kooperatīvs "Vaks" atzīmē 15 gadu jubileju

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
19.06.2014

Šonedēļ, 19. jūnijā, lielākā Vidzemes un Latgales reģiona graudkopības un rapša lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "VAKS" atzīmēs savas darbības 15.gadskārtu. Pastāvēšanas laikā kooperatīvs katru gadu ir spējis kāpināt savus rezultātus - graudu un rapša apgrozījumu, minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu realizācijas apjomus, biedru skaitu un uzņēmuma finanšu rādītājus, un kļuvis par vienu no lielākajiem un veiksmīgākajiem Valmieras uzņēmumiem.

Šobrīd LPKS "VAKS" apvieno gandrīz 400 saimniecības, kuras apsaimnieko 120 000 ha lielas platības Vidzemē un Latgalē, 2013.gadu noslēdzot ar 40 miljonu eiro lielu apgrozījumu. Kooperatīvs nodrošina biedru izaudzētās produkcijas - miežu, kviešu, rudzu, rapša un auzu - pirmapstrādi, uzglabāšanu un realizāciju, realizē minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus, sēklas, kā arī sniedz graudu kvalitātes kontroles laboratorijas pakalpojumus.

Atskatoties uz darbības pirmsākumiem, "VAKS" ilggadējais valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons norāda, ka 1998.gads bija neražas gads, novāktajiem graudiem īsti nebija pircēju, un situāciju vēl vairāk pasliktināja Krievijas krīze. I.Jansons: "Graudkopji bija nonākuši ļoti sarežģītos apstākļos, un meklēja risinājumu izkļūšanai no tiem. Veiksmīgi sadarbojoties ar Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes valdību un kooperatīvu Lippische Hauptgenossenschaft AG, Valmierā kopā pulcējās ap 20 aktīvākie Vidzemes zemnieki, lai, kā vieni no pirmajiem graudkopības nozarē, 1999.gadā izveidotu savu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību. Tieši pateicoties kooperācijas attīstībai, zemniekiem ir izdevies kļūt par situācijas noteicējiem izaudzētās produkcijas realizācijā. Ikdienā vadot "VAKS", ar gandarījumu redzu, ka pēdējos gados aizvien vairāk jaunu cilvēku ienāk graudkopībā, un tas rada drošības sajūtu par Latvijas laukiem. " I.Jansons ir viens no kooperācijas idejas attīstītājiem Latvijā, un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas dibinātājs un valdes priekšsēdētājs kopš tās izveidošanas 2002.gadā.

Savukārt ilgstošs biedrs un kooperatīvās sabiedrības "VAKS" padomes priekšsēdētājs Ivars Ādamsons ir gandarīts, ka šo 15 gadu laikā ir izdevies iesaistīt Latvijas lauksaimniekus kooperācijā: "Sākotnēji bija gūti pārliecināt zemniekus par to, ka kooperācija nebūt nenozīmē atgriešanos pie kolhoziem. Daudzi bija skeptiski un baidījās, tāpēc labprātāk darbojās vieni paši. Tomēr, gadiem ejot, kooperācijas ideja sevi arvien vairāk attaisnoja, proti, lauksaimnieki sāka novērtēt tos ieguvumus, ko sniedz sadarbība gan kopīgi par izdevīgiem nosacījumiem iepērkot, piemēram, minerālmēslus vai pesticīdus, gan nodrošinot graudu realizāciju utml. Tieši pateicoties mūsu lauksaimnieku iesaistei un aktivitātei, "VAKS" kļuvis par vienu no lielākajām un stiprākajām kooperatīvajām sabiedrībām valstī."

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes un biroja vārdā sveicam VAKS nozīmīgajā jubilejā!

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana