Kooperācija

Graudkopji pauž nopietnas bažas par situāciju nozarē

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
27.11.2014

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedri, graudkopības kooperatīvu vadītāji ar bažām raugās uz tuvāko nākotni graudu nozarē un aicina situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību kopumā.

Pārtikas kviešu cenas laika posmā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada septembrim samazinājušās par 86,30 EUR par vienu graudu tonnu jeb 36.6%. Septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena - 149.5 EUR/t, 2012.gadā šai pašā laikā pārtikas kviešu cena sasniedz 520 EUR/t. Graudkopji lēš, ka cenas samazinājums, ziemāju pārsēšana, kā arī papildus kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ, šogad radījušas zaudējumus 220 miljonu EUR apmērā. Augsto izmaksu dēļ daudzām saimniecībām draud bankroti, taču situācijas dramatismu līdz šim ir mazinājuši kooperatīvi, kuri kreditē zemniekus.

LPKS "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons: "Līdz šim mēs cerējām tikt galā pašu spēkiem, taču zemā graudu cena komplektā ar augstajām izmaksām pārsēšanas un mitrā rudens dēļ, ir darījušas savu. Jāņem vērā, ka arī iepriekšējais ražas gads nebija īpaši veiksmīgs. Tā visa rezultātā situācija daudzās saimniecībās ir ļoti smaga."

LPKS "LATRAPS" ģenerāldirektors Edgars Ruža: "Daudziem no mūsu zemniekiem situācija ir ļoti sarežģīta - ienākumi nesedz izdevumus. Atšķirībā no citām nozarēm, graudkopība prasa ieguldījumus visa gada garumā, bet norēķināšanās ir tikai vienreiz. Zemgale ir īpaši sarežģītā situācijā, jo, kā atzīst pat ļoti pieredzējuši agronomi, šāda apmēra ziemāju izsalšana nav iepriekš pieredzēta. Vasarāji ir mazāk ražīgi kā ziemāji, sarežģītie novākšanas apstākļi ļoti sadārdzināja kaltēšanas izmaksas, un tas viss ietekmēja graudu kvalitāti. Taču visā pārējā pasaulē ir rekordražas un cenas ir būtiski kritušās. Šobrīd "LATRAPS" vēl kreditē savus zemniekus, bet mēs nevaram to darīt ilgstoši, mēs neesam banka, mums ir cits bizness."

LPKS "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča: "Lai arī saskaņā ar pēdējām ziņām, graudu cena kāpj, zemniekiem tas nedod nekādu labumu, jo lielākā daļa graudu jau ir pārdoti. Šobrīd šī cenas celšanās pat nāk viņiem par sliktu, jo līdz ar graudu cenu, ceļas ar visu nepieciešamo izejvielu cenas."

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana