Kooperācija

KP sāks vērtēt "Latrapa" un "Latvijas Piena" apvienošanās darījumu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
18.05.2016

Konkurences padome (KP) saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA "Latvijas Piens", aģentūru LETA informēja KP.

Kā norāda KP, kooperatīvs "Latraps" īsteno izšķirošu ietekmi SIA "Bio Diesel Latvia" un SIA "LP Distribūcija", kā arī pirms apvienošanās tai jau piederēja 32,26% "Latvijas Piena" kapitāla daļu.

Ziņojums saņemts pirmdien, 16.maijā, un lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

KP atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks par 35 572 000 eiro vai apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40%.

Kā ziņots, "Latraps" šā gada 30.martā iegādājās maksātnespējīgajam kooperatīvam "Trikāta KS" piederošos 53,66% kapitāldaļu un kļuva par vadošo piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Latvijas Piens" dalībnieku ar 73,28% kapitāldaļu.

Līdz ar to pārējiem līdzšinējiem īpašniekiem pieder atlikušās daļas - piensaimnieku kooperatīvam "Dzēse" - 20,84%, Vidzemes graudkopības kooperatīvam VAKS - 5,88% kapitāldaļu.

Jau vēstīts, ka 14,79 miljonus eiro vērtā "Latvijas Piena" rūpnīca darbu sāka 2012.gadā. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. "Latvijas Piens" arī ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro, par kura neatmaksāto pamatsummu - 5 027 473 eiro - 2015.gada 28.jūlijā valdība lēmusi piešķirt kredītbrīvdienas uz pusgadu.

Rūpnīcas finansiālās problēmas tās vadība skaidroja ar krīzes situāciju piensaimniecībā, kā arī nepārdomātu fokusēšanos uz industriālo produktu ražošanu, kam pusotra gada laikā pasaules tirgos krasi samazinājās cena. Rūpnīca ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu.

"Latvijas Piena" apgrozījums 2014.gadā bija 28,33 miljoni eiro salīdzinājumā ar 37,21 miljonu iepriekšējā gadā, bet zaudējumi sasniedza 1,26 miljonus salīdzinājumā ar 823 805 eiro peļņu 2013.gadā. Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

"Latrapa" apgrozījums 2014.gadā bija 163,17 miljoni eiro, bet peļņa - 1,43 miljoni eiro. Pērnie finanšu dati vēl nav publiskoti.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana