Kooperācija

Kooperatīva "Straupe" apgrozījums pērn - 5,53 miljoni; šogad sākts biezpiena eksports uz ASV

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
19.05.2016

Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" pagājušajā gadā strādājusi ar 5,53 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 11% samazinājums salīdzinājumā ar 6,22 miljoniem iepriekšējā gadā.

Kooperatīvs nopelnījis 133 614 eiro salīdzinājumā ar 286 236 eiro peļņu 2014.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, pērn piens iepirkts par 1,3% mazāk nekā iepriekšējā gadā, kā arī nedaudz sarucis piegādātāju skaits un gada beigās to bija 66 saimniecības. Kā vidējo iepirkuma cenu uzņēmums maksājis 27,6 centus par kilogramu piena, kas bija par 19% zemāka nekā 2014.gadā, tomēr pārsniedza vidējo līmeni valstī - 21,7 centus.

Nodokļos valsts budžetā pērn iemaksāti 589 000 eiro, kas ir 66 eiro par katru iepirkto un pārstrādāto piena tonnu. Uzņēmums noslēdzis iepriekšējos gados sāktos attīstības projektus par kopumā 1,2 miljoniem eiro, paplašinot pienotavu, biezpiena ražošanas cehu, administratīvās telpas, kā arī uzlabojot ēku infrastruktūru.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka šogad piensaimniecība sākusi biezpiena eksportu un ASV un Bulgāriju. Apjomi pagaidām gan neesot lieli un būs atkarīgi no tālākā pieprasījuma šajos tirgos.

Attiecībā uz šo gadu arī norādīts, ka tas nozarē iezīmējies ar sakāpinātu konkurenci un zemām realizēto produktu cenām. Kā galvenais šā gada uzdevums definēta realizācijas apjomu kāpināšana galvenokārt vietējā tirgū, samazinot piena pārdošanu citiem pārstrādes uzņēmumiem par neizdevīgām, zem pašizmaksas noslīdējušām cenām.

"Straupes" zīmola produkti pārstāv visas kategorijas - pienu, kefīru, paniņas, tīrkultūru, krējumu, jogurtu, biezpienu, biezpiena krēmus, sviestu, kā arī ķimeņu jeb Jāņu sieru.

Kooperatīva biedru skaits ir 74 saimniecības. Kooperatīva valdes priekšsēdētājs no dibināšanas brīža 1993.gadā ir Imants Balodis.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana