Citi raksta

Piensaimnieki Briselē rīko protesta akciju

AFP, Leta-Nozare
06.10.2009

Gandrīz 2000 lauksaimnieku pirmdien ieradās Briselē, lai protestētu pie Eiropas Savienības (ES) galvenās ēkas, kurā bloka dalībvalstu lauksaimniecības ministri apsprieda to prasības nodrošināt lielāku ES atbalstu piena nozarei. Policija informē, ka protesta akcijā izmantoti arī aptuveni 200 traktori, kuru dēļ Briselē ievērojami tika traucēta satiksme, kamēr vairāki lauksaimnieki ES ēku apmētāja ar olām un kastaņiem, tādējādi paužot savu neapmierinātību.


Piensaimnieki Briselē rīko protesta akciju

Gandrīz 2000 lauksaimnieku vakar, 5.okt., ieradās Briselē, lai protestētu pie Eiropas Savienības (ES) galvenās ēkas, kurā bloka dalībvalstu lauksaimniecības ministri apsprieda to prasības nodrošināt lielāku ES atbalstu piena nozarei.

Policija informē, ka protesta akcijā izmantoti arī aptuveni 200 traktori, kuru dēļ Briselē ievērojami tika traucēta satiksme, kamēr vairāki lauksaimnieki ES ēku apmētāja ar olām un kastaņiem, tādējādi paužot savu neapmierinātību.

Tāpat policija jau izvietojusi dzeloņstiepļu barikādes un situāciju no augšas uzrauga helikopters, taču par sadursmēm pagaidām netiek ziņots.

Kā ziņots, ES dalībvalstu lauksaimniecības ministri pirmdien Briselē rīko ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu piensaimniecības nozares krīzi.

Paredzams, ka sanāksmē tiks apspriests ierosinājums pakāpeniski palielināt piena kvotas, līdz tās 2015.gadā tiek pilnībā atceltas.

Savukārt lauksaimnieki piena cenu lejupslīdē galvenokārt vaino tirgus liberalizāciju.

Tajā pašā laikā 20 no 27 ES dalībvalstīm jau paudušas atbalstu Parīzes un Berlīnes pūliņiem paaugstināt piena, sviesta, piena pulvera un sieru cenas.

Lauksaimnieki jau paziņojuši, ka atsāks streiku, ja pirmdienas sanāksmē netiks pieņemti lēmumi par tiešas palīdzības piedāvāšanu.

Aptuveni 80 000 piensaimnieku septembrī rīkoja protesta akcijas, pārtraucot piena piegādes un izlejot miljoniem litru piena.

Piensaimnieki rīkojuši vairākas demonstrācijas Austrijā, Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Spānijā un Šveicē, tādējādi protestējot pret zemajām piena iepirkuma cenām, kas kopš 2007.gada dažās valstīs sarukušas par vairāk nekā pusi.

Šāda piensaimnieku rīcība skaidrojama arī ar to, ka ES dalībvalstu lauksaimniecības ministri 7.septembrī Briselē notiekošajā sanāksmē nespēja vienoties par palīdzības pasākumu izveidi piena nozarei.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana