Citi raksta

ES ir nepieciešams moderns un tās ambīciju līmenim atbilstošs budžets - tāds ir ministra J.Dūklava uzstādījums konsultācijās ar Ungāriju

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
06.11.2009

J.Dūklavs, tiekoties divpusējās konsultācijās ar Ungārijas kolēģiem, paudis Latvijas pozīciju, kas saka arī: "Pēc 2013.gada ir jāsaglabā gan ES tiešie maksājumi, gan lauku attīstības pasākumi. Tai pat laikā Latvijai vissvarīgākais jautājums ir tiešo maksājumu sistēmas pārskatīšana, lai pēc 2013.gada tiktu nodrošināti vienlīdzīgi tiešo maksājumu atbalsta līmeņi ES, tādā veidā veicinot godīgus konkurences un saimniekošanas nosacījumus ES vienotajā ekonomiskajā telpā visām 27 dalībvalstīm."


ES ir nepieciešams moderns un tās ambīciju līmenim atbilstošs budžets - tāds ir ministra J.Dūklava uzstādījums konsultācijās ar Ungāriju

Ceturtdien, 5.novembrī Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Ungārijā tikās ar Ungārijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Jozefu Grāfu (József Graf), lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) finanšu perspektīvu un Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni. Vizītes gaitā notika arī diskusijas par izmaiņām lauksaimniecības atbalsta politikā - Lauku attīstības plānā un valsts atbalsta sistēmā, vienotā maksājuma ieviešanā, kā arī par iespējamiem divpusējās sadarbības virzieniem. Tāpat Latvijas un Ungārijas delegācijas iepazinās ar Ungārijas Maksājumu aģentūras darbību un piena pārstrādes uzņēmumu pieredzi.

Apmainoties viedokļiem par aktuālo situāciju lauksaimniecībā, uzdevumiem un problēmām, kā arī lauku attīstības un lauksaimniecības problēmām abās valstīs, zemkopības ministrs norādīja, ka ES ir nepieciešams moderns un tās ambīciju līmenim atbilstošs budžets, ar kura palīdzību ES spētu reaģēt uz jaunajiem izaicinājumiem un nodrošināt ilgtspējīgu ES attīstību.

J.Dūklavs, skaidrojot Latvijas nostāju, uzsvēra, ka pēc 2013.gada ir jāsaglabā gan ES tiešie maksājumi, gan lauku attīstības pasākumi. Tai pat laikā Latvijai vissvarīgākais jautājums ir tiešo maksājumu sistēmas pārskatīšana, lai pēc 2013.gada tiktu nodrošināti vienlīdzīgi tiešo maksājumu atbalsta līmeņi ES, tādā veidā veicinot godīgus konkurences un saimniekošanas nosacījumus ES vienotajā ekonomiskajā telpā visām 27 dalībvalstīm. Pie kam tiešo maksājumu sistēmas maiņai jānotiek uzreiz pēc 2013.gada un lēmumi par sistēmas maiņu jāpieņem savlaicīgi līdz nākamai Finanšu perspektīvai, t.i. ES budžeta pārskatīšanas laikā.

Tāpat zemkopības ministrs J.Grāfu iepazīstināja ar Latvijas valsts atbalsta sistēmu lauksaimniekiem, lauksaimniecības risku fonda pirmā gada darbību, nodokļu sistēmu, kā arī, skaidrojot vienotās maksājumu (VM) sistēmas ieviešanu, norādīja, ka Latvija pašreiz strādā pie VM shēmas izveides un to plāno ieviest ar 2011.gadu kā reģionālu modeli.

Izklāstot viedokli par abu valstu perspektīviem sadarbības virzieniem J.Dūklavs norādīja, ka būtu lietderīgi turpināt amatpersonu apmaiņas vizītes starp valstīm, lai dalītos pieredzē par aktuāliem abu valstu lauksaimniecības politikas jautājumiem. Tāpat varētu paplašināt aizsākto sadarbību abu valstu iestādēm un zinātniskiem institūtiem. Lietderīgi būtu arī attīstīt divpusēju sadarbību izglītībā, īpaši pētījumu jomā.

Latvijas un Ungārijas amatpersonas šodien apmeklē arī Ungārijas Maksājumu aģentūru un Lauku attīstības un lauksaimniecības pārvaldi („MVH”), lai tuvāk iepazītos ar elektroniskās pieteikšanās sistēmas ES atbalstiem un nacionālajām subsīdijām pieredzi.

Savukārt rīt, 6.novembrī zemkopības ministrs, Ungārijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministrs un abu valstu delegācijas iepazīsies ar piena pārstrādes un iepirkuma organizācijas SIA ''Alföld'' darbību. SIA ''Alföld'' pilnībā ir piena ražotāju īpašums, kur piena ražotājiem un pārstrādātājiem ir kopēja vadība. Tāpat paredzēts apmeklēt lauksaimniecības un pakalpojumu akciju sabiedrību ''Bicske'', kas ir viens no piena ražotājiem, kā arī piena pārstrādes SIA ''Alföld'' īpašnieks. Uzņēmumam pieder 900 holšteinas govis, no kurām iegūst 20 tūkstoši litru piena dienā. Delegācijas iepazīsies arī ar LEADER programmas aktivitāšu grupas darbību.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana