Citi raksta

Ar āboliem un kartupeļiem – uz veikalu

Iveta Tomsone, Latvijas Avīze (LA)
12.11.2009

Ar āboliem un kartupeļiem – uz veikalu

Laikrakstā "Latvijas Avīze" vēstīts par šonedēļ  vienkāršotajām prasībām augļu un dārzeņu pārdošanai nelielos apjomos.


Līdz ar šonedēļ apstiprinātajām izmaiņām noteikumos par higiēnas prasībām produktu primārai ražošanai un tiešai piegādei galapatērētājiem nelielā apjomā plašākas iespējas nopelnīt ar pašu izaudzēto ir ikvienam lauksaimniekam. Katram, kurš dārzā izaudzējis pietiekami daudz dārzeņu, augļu vai ogu, kā arī pielasījis gana daudz meža velšu, ir iespējams vienoties ar vietējo veikalu vai ēdināšanas iestādi par tirdzniecību. To varēs darīt, nereģistrējoties Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Vienīgais, kas jādara, – jāpieraksta, cik daudz, kur un kad veltes ievāktas. Tas nepieciešams, jo PVD inspektoriem vietās, kur zemnieku izaudzēto pārdos, būs tiesības pavaicāt, kur un kad augļi un dārzeņi vākti. Veikalniekiem un ēdināšanas iestādēm būs jāreģistrē, no kā prece pieņemta (fiziskās personas vārds, uzvārds un personas kods, juridiskai personai – audzētāja nosaukums un reģistrācijas numurs).


Tiem zemniekiem, kuri vēlēsies šādā veidā papildināt ienākumus, higiēnas prasības ir vienkāršas – dārza veltes jālasa tīros traukos, pašām veltēm jābūt tīrām gan novākšanas, gan glabāšanas, gan pārvadāšanas laikā un jānodrošinās pret kaitēkļu radīto piesārņojumu. Līdzīgas prasības ir arī savvaļas ogu, augļu, riekstu un sēņu vācējiem.


Līdz ar noteikumu apstiprināšanu mazajos veikalos daudz plašāk būs nopērkami mazajās saimniecībās izaudzētie kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki un citi labumi. Lauksaimniekiem jārēķinās, tieši mazie tirgotāji būs daudz pretimnākošāki, jo lielveikalu ķēdes – "Rimi" un "Maxima" – pieņem preci caur loģistikas centriem un, vēlams, lielos apjomos. Tūlīt jāpiebilst, ka atvieglotie nosacījumi attiecas uz tiem, kas sezonas laikā pārdod nelielus apjomus, piemēram, līdz piecām tonnām kartupeļu, divām tonnām ogu, 300 kg gurķu utt.


Šī ziņa visvairāk iepriecinās gan pilsētu, bet jo īpaši lauku skolu un bērnudārzu ēdnīcu vadītājus, kuriem līdz šim bija liegts bērnu ēdināšanā izmantot gan pašu dārzā izaudzēto, gan sadarboties ar to bērnu vecākiem, kuri, piemēram, apmaiņā pret brīvpusdienām savām atvasēm var skolas virtuvei piegādāt kartupeļus, kāpostus, sīpolus un citus labumus. "Latvijas Avīze" jau rakstīja, ka iepriekšējos gados PVD itin stingri raudzījās, lai dārza un meža veltes skolu ēdnīcās tiktu iepirktas tikai no PVD reģistrētiem ražotājiem, atrunājoties ar rūpēm par bērnu veselību. Nu PVD secinājis: "Pamatojoties uz PVD kontroļu rezultātiem un riska analīzi, nav attaisnojusies produkta ražotāja darbības reģistrēšana PVD, kas rada nevajadzīgu administratīvo slogu."


Savukārt Zemkopības ministrija izmaiņas noteikumos gatavojusi, atzīstot, ka ES prasības šajā jomā nebūt nav tik stingras. Turklāt pašreizējo ekonomisko nepatikšanu apstākļos ir nepieciešams atbalstīt jebkādus priekšlikumus, kas dod papildu ieņēmumus lauku saimniecībām.


Noteikumu apstiprināšanai bija nepieciešams ilgs laiks – pavasarī tie tika sagatavoti, vasaras vidū iesniegti valdībai saskaņošanai un tikai tagad – novembrī – apstiprināti. Savukārt tiem, kuri cer veikalos un ēdināšanas iestādēs nopirkt (vai pārdot) pašražotus piena un gaļas produktus, kā arī pārstrādātus dārzeņus, tomēr jārēķinās ar reģistrēšanos PVD un atzīta pārstrādes uzņēmuma statusa iegūšanu. Šeit valdība atkāpes neizdarīs, jo to nepieļaujot ES regulas. Šīs preces jāmeklē tirdziņos vai tieši zemnieku saimniecībās.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana