Citi raksta

"www.esmaja.lv" - pirmās publiskās debates tiešsaistē par ģenētiski modificētiem organismiem

Gunita Berķe, www.esmaja.lv
19.11.2009

Ceturtdien, 19. novembrī plkst. 13:15 vienlaikus www.esmaja.lv  un Vidzemes Augstskolā (ViA), Valmierā, Cēsu ielā 4, reprezentācijas telpā (bibliotēkā 1. stāvā) notiks publiskās debates "Ģenētiski modificēti produkti - par un pret". Debatēs piedalīsies Vidzemes Augstskolas Debašu kluba (ViA DK) biedri, kuri analizēs tos ieguvumus un riskus, kas rodas, veicinot ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) izplatību. Savukārt eksperti sekos līdzi debatēm internetā, kur komentēs debates, kā arī pēc tam ierakstā sniegs savu viedokli par ĢMO problēmu. Šo debašu mērķis ir parādīt studentu skatījumu uz Latvijā neviennozīmīgi novērtēto problēmu, kā arī atspoguļot gan par, gan pret argumentus. Tā kā debates būs skatāmas tiešsaistē, tad arī interesenti no malas varēs nekavējoties iesaistīties, rakstot komentārus un iesūtot jautājumus.

Kā uzsver www.esmaja.lv  galvenais redaktors Ansis Bogustovs, tad jautājums par ģenētiski modificētajiem organismiem un to izplatību ir Eiropas Savienības (ES) valstu dienaskārtībā, tas ir svarīgs arī Latvijā. Tajā pašā laikā par to šobrīd runā un diskutē tikai šaurs speciālistu loks. Studentu debašu kluba iesaistīšanās ir mēģinājums šo jautājumu skatīt plašāk un iesaistīt aktīvāko sabiedrības daļu tā apspriešanā.

Savukārt Vidzemes Augstskolas Sociālo zinātņu fakultātes Mediju studiju un žurnālistikas programmas direktore Agnese Karaseva uzskata, ka šādas "paplašinātas" debates, kad vienlaikus to skatās ne tikai kolēģi, bet visplašākā interneta auditorija, ir ļoti nozīmīga debašu profesionālo iemaņu un kultūras attīstībai, tā ir liela atbildība un izaicinājums. "Ir svarīgi zināt ne tikai pret, bet arī par argumentus ģenētiski modificēto organismu izplatībai", uzskata A.Karaseva, piebilstot, ka internets un sadarbība ar www.esmaja.lv ļaus ne tikai aktualizēt šo jautājumu, bet vairāk jauniešus iesaistīt dažādu svarīgu jautājumu apspriešanā.

Tā kā debates būs skatāmas internetā - tiešsaistē - www.esmaja.lv , tad jebkurš interesents varēs izteikt savu viedokli par šo jautājumu. Pirmā tiešsaiste tiek veidota sadarbojoties www.esmaja.lv  redakcijai, Vidzemes augstskolai un Vidzemes televīzijai, tā tiek veidota ar EK pārstāvniecības Latvijā atbalstu.

www.esmaja.lv  ir vietne, kurā regulāri tiek atspoguļota informācija, kas svarīga Latvijā ES kontekstā. Savukārt ViA Debašu klubs darbojas jau četrus gadus un ir viens no spēcīgākajiem parlamentāro debašu klubiem Latvijā. Debašu kluba biedri katru nedēļu tiekas divās debašu sesijās - angļu un latviešu valodā, kurās apspriež un analizē gan Latvijas sabiedrībai aktuālus tematus, gan Eiropas Savienības mēroga problēmas, piemēram, eiro ieviešanu Latvijā, ES subsīdiju apgūšanu, Lisabonas līguma ratifikāciju, Turcijas uzņemšanu ES un tml.

Publiskās debates internetā plānots turpināt.

www.esmaja.lv

x

Paroles atgadināšana