Citi raksta

Eiropas lauksaimniecības ekonomisti publiski skaidro savu uzstādījumu reformēt ES KLP

Andris Bebrs, AgroPols
20.11.2009


Latvijas valstsvētku dienā Briselē vairāk nekā 150 cilvēku publiskā diskusijā pazīstami Eiropas lauksaimniecības ekonomisti - Eva Rabonoviča (Zviedrija), Džovanni Anania (Itālija), Johans Swinnens (Beļģija) - un kooridnators Valentīns Zārnts (Vācija) skaidroja Eiropas vadošo lauksaimniecības ekonomistu deklarācijā pausto skaidro nostāju, ka ES KLP jau nākošajā budžeta plānošanas posmā ir vajadzīgas  fundamentālas reformas.

Diskusijā piedalījās vairāki runātāji no politikas veidotāju un lēmēju kopas - De Castro, Haniotis un Pesonen. Un tajā bija iespējams visai korekti izskaidrot pušu pozīcijas. Arī lauksaimnieku Eiropas megaorganizācija -  Copa-Cogeca publiskoja savu kritisko viedokli, uzsverot savā izpratnē kritiski nozīmīgo pārtikas drošibas aspektu. Kas deklarācijā gan nebija noliegts, tomēr tā risināšanai ir piedāvāts atšķirīgs un, no sabiedrības izmaksu un tirgus nekropļošanas viedokļa, efektīvāks instruments - mērķtiecīgs lauksaimniecības zemes resursu potenciāla saglabāšanas maksājumu mehānisms.

Katrā ziņā  - ir labi, ka diskusija turpinās par šiem visai - arī Latvijas - lauksaimnieku sabiedrībai nozīmīgajiem jautājumiem. Un Eiropas citvalstu ekonomistu līderi atbalsta Latvijas lauksaimnieku politisko pozīciju, ka atbalsta maksājumi nedrikst būt diskriminējoši pagātnes nopelnos sakņoti, bet tiem jābūt uz nākotnes darbību vērstiem.  

Atgādinām, ka informācijai un diskusijai par šo deklarāciju ir izveidota speciāla tīmekļa vietne www.reformthecap.eu , kur pieejama arī teksta  oriģinālversija angļu valodā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana