Citi raksta

Spānijas lauksaimnieku protesti pret produkcijas cenu kritumu

Leta-Nozare
23.11.2009

Spānijas lauksaimnieku protesti pret produkcijas cenu kritumu

Tūkstošiem Spānijas lauksaimnieku sestdien sapulcējušies Madrides centrālajā daļā, pieprasot valdībai rīkoties, lai apturētu produkcijas cenu kritumu, kas viņus spiežot atteikties no nodarbes ar lauksaimniecību.

Trīs vadošās Spānijas lauksaimnieku arodbiedrības paziņoja, ka 100 000 cilvēku pievienojušies gājienam cauri galvaspilsētas centram uz Lauksaimniecības ministriju.

Lauksaimniecības produkcijas cenu krišanās šogad izraisījusi lauksaimnieku protestus visā Eiropā, un pagājušajā mēnesī demonstrācija uz divām stundām apturēja satiksmi Parīzē.

Gājiens Madridē seko pēc piektdien notikušā streika, kad tūkstošiem lauksaimnieku pārtrauca darbu, bloķēja ceļus un ielās izvietoja traktorus.

"Mēs esam šeit ieradušies, lai pieprasītu skaidrāku un konkrētāku valdības atbalstu lauksaimniekiem, jo mūs ļaunprātīgi izmanto agroindustrija un mazumtirdzniecības tīkli, kas mūs atstāj bez jebkādas peļņas," sacīja piensaimnieks Ihinio Mougans. Viņš sacīja, ka nevar atļauties pārdot pienu par 27 eirocentiem (19 santīmiem) litrā, ja tā saražošana viņam izmaksā 34 eirocentus (24 santīmus). Pēc viņa teiktā, lauksaimnieki ar zaudējumiem strādā pēdējos astoņus vai deviņus mēnešus un ja tā turpināsies, viņi var vispār pārtraukt ražošanu.

Daudzi lauksaimnieki nesa plakātus "Viņi izposta mūs un no jums prasa vairāk".

Kā norāda arodbiedrības ASAJA, COAG un UPA, saskaņā ar oficiālajiem datiem lauksaimnieku reālie ienākumi laika posmā no 2003.gada līdz 2008.gadam samazinājušies par 26%, bet izmaksas tajā pat laikā pieaugušas par 34%.

Arodbiedrības pieprasa garantētas minimālās iepirkuma cenas, kas segtu ražošanas izmaksas, un caurredzamāku cenu noteikšanu mēslojumam, degvielai un pesticīdiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana