Citi raksta

Briselē notiek Eiropas lielākā ikgadējā konference par bioloģisko daudzveidību

Ivars Bušmanis, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā
02.06.2010

1. jūnijā Briselē atklāja Eiropas lielāko ikgadējo konferenci par vidi. Šajā gadā, kas noteikts par starptautisko bioloģiskās daudzveidības gadu, konferencē galveno uzmanību veltīs sugu un ekosistēmu ārkārtīgi lielajai daudzveidībai, kas veido mūsu planētas neparasto dzīvības tīklu. "Zaļā nedēļa 2010" aplūkos pašreizējo stāvokli bioloģiskās daudzveidības un dabas jomā un aptuveni 30 sēžu laikā centīsies piedāvāt iespējamos risinājumus, lai apturētu satraucošo bioloģiskās daudzveidības izzušanas tempu.

Konferences laikā atklās arī uzņēmējdarbības un bioloģiskās daudzveidības platformu - jaunu iniciatīvu, kas paredzēta, lai padziļinātu izpratni par ekonomiska rakstura argumentiem bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai. Šī "Zaļā nedēļa 2010", kurā piedalīsies vairāk nekā 3000 pārstāvju no ES iestādēm, uzņēmējdarbības un rūpniecības aprindām, nevalstiskajām organizācijām, valsts iestādēm, zinātnes un akadēmiskajām aprindām, būs vienreizēja iespēja galvenajiem sabiedriskās domas veidotājiem, visplašākajai sabiedrībai un plašsaziņas līdzekļiem gūt jaunas zināšanas šajā jautājumā, kā arī veikt pieredzes un paraugprakses apmaiņu.

Eiropas vides komisārs Janess Potočniks sacīja: "Pasaule ir jāinformē par to, cik nopietnas sekas patiesībā ir bioloģiskās daudzveidības zudumam. Es ceru, ka "Zaļā nedēļa 2010" sasniegs šo mērķi. Šī konference ir vispiemērotākais satvars, lai galveno vides jomā iesaistīto aprindu pārstāvji varētu sanākt kopā un pavēstīt pārējiem, cik ļoti svarīgi ir radikāli mainīt mūsu pieeju bioloģiskās daudzveidības krīzei.

Vairāk nekā 30 sēžu un īpašu pasākumu

"Zaļajā nedēļā 2010" tās dalībnieki izskatīs tādus jautājumus kā pašreizējā situācija bioloģiskās daudzveidības un dabas jomā, ES bioloģiskās daudzveidības un dabas politika pēc 2010. gada, Natura 2000 darbība un arvien pieaugošais spiediens uz ekosistēmām. Līdztekus iespējamiem risinājumiem, kā varētu apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu, kuras ātrums rada pamatu lielām bažām, tiks arī uzsvērtas bioloģiskās daudzveidības un dabas sniegtās priekšrocības. Sarunas attieksies arī uz ekonomiskajiem aspektiem, bioloģiskās daudzveidības izzušanas ietekmi uz sabiedrības veselību un okeānu bioloģisko daudzveidību. Šīs nedēļas laikā tiks arī aizsākta virkne jaunu iniciatīvu bioloģiskās daudzveidības jomā, tostarp BISE - jauns tīmekļa portāls, kurā būs apkopota informācija par bioloģisko daudzveidību Eiropā, ES jaunā bioloģiskās daudzveidības bāzes līnija (sk. IP/10/646), kā arī jauna uzņēmējdarbības un bioloģiskās daudzveidības platforma (sk. tālāk).

Košajā izstāžu telpā būs ap 50 stendu. Vēl notiks tādi pasākumi kā filmas "Dirt! The Movie" demonstrēšana, audiovizuāls priekšnesums "Eiropas dzīvās dabas brīnumi: kas neredzēts, nepieredzēts, neaizmirstams" (Wild Wonders of Europe: Unseen, Unexpected, Unforgettable), kā arī ceremonija, kuras laikā tiks piešķirti Eiropas ikgadējie uzņēmējdarbības apbalvojumi vides jomā. Brīvdabas izstādē, kas norisināsies esplanādē pie Berlaymont ēkas, demonstrēs dabas dāsni dāvātos labumus, kā arī iemeslus, kāpēc tos nedrīkstam pieņemt par pašsaprotamiem.

Galvenie referenti

Komisārs Potočniks teiks runu atklāšanas preses konferencē 1. jūnijā plkst. 12:30 Berlaymont ēkā, pēc tam, plkst. 13:15, apmeklēs Komisijas bioloģiskās daudzveidības kampaņu, kas tiks rīkota pie Charlemagne ēkas, un plkst. 13:30 atklās konferenci. Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu "Zaļo nedēļu 2010" noslēgs piektdienas, 4.jūnija rītā, Charlemagne ēkā.

Ar priekšlasījumiem 2010. gada "Zaļajā nedēļā" cita starpā uzstāsies:

- Eiropas klimata politikas komisāre sacīja Konnija Hēdegorda [Connie Hedegaard],

- Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta pārstāvis Karls Falkenbergs [Karl Falkenberg],

- Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta pārstāvis, priekšsēdētājs dabas jautājumos Ladislavs Miko [Ladislav Miko],

- Spānijas vides ministre Elena Espinosa [Elena Espinosa],

- Vācijas vides ministrs Norberts Retgens [Norbert Röttgen],

- Nīderlandes vides ministre Tīneke Heizinga [Tineke Huizinga],

- Tanzānijas ūdens un irigācijas ministrs Marks Dž. Muandosja [Mark J. Mwandosya],

- Eiropas Parlamenta deputāte, Parlamenta starpfrakciju grupas "Jūras un piekrastes" priekšsēdētāja un Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas priekšsēdētāja vietniece Korina Lepāža [Corinne Lepage],

- Konvencijas par bioloģisko daudzveidību vēstnieks COP10, ārlietu ministrs Kijoši Araki [Kiyoshi Araki],

- ANO Konvencijas par cīņu pret pārtuksnešošanos izpildsekretārs Luks Gnakadža [Luc Gnacadja].

Visas sēdes varēs noskatīties tiešraidē "Zaļās nedēļas" tīmekļa vietnē.

Jauna uzņēmējdarbības un bioloģiskās daudzveidības platforma

Atklās arī jaunu tehnisko rīku, lai uzlabotu izpratni par bioloģiskās daudzveidības nozīmi pārredzamā uzņēmējdarbības vidē. Šis rīks palīdzēs uzņēmumiem integrēt bioloģisko daudzveidību savās pamata darbībās un padziļināt izpratni par to, kā, saglabājot bioloģisko daudzveidību, iespējams gūt nozīmīgas priekšrocības konkurētspējas ziņā. Prioritāra nozīme piešķirta sešām svarīgākajām uzņēmējdarbības jomām: lauksaimniecībai, pārtikas rūpniecībai, mežsaimniecībai, ieguves rūpniecībai, finanšu nozarei un tūrismam. Šī uzņēmējdarbības un bioloģiskās daudzveidības platforma ("B@B") vienkāršos informācijas un zināšanu apmaiņu starp dažādām iesaistītām personām un arī nodrošinās telpu resursu centram, kurā būs apvienotas saites ar pieejamo informāciju par attiecīgo tematu un norādīta paraugprakse. http://ec.europa.eu/environment/biodiversity/business/

Lai iepazītos ar pilnīgu 2010. gada "Zaļās nedēļas" programmu un tai veltīto informāciju presei, sk. http://www.greenweek2010.eu/

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

x

Paroles atgadināšana