Citi raksta

Vai olas pārdos pēc svara?

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
30.06.2010

Eiropas Parlaments britu presē izskanējušās ziņas, ka nākotnē olas drīkstēs pārdot tikai pēc svara, nosauca par baumām. Latvijā par iespējamo olu svēršanas prasību lielākoties satraucas pircēji, nevis olu ražotāji.

Britu laikraksts The Daily Telegraph pārtikas marķēšanas noteikumu grozījumos saskatījis normu, saskaņā ar kuru pārtikas preces drīkstēs pārdot tikai pēc svara, nevis skaita, un tas nozīmē, ka, piemēram, iepakojumā vairs nebūs nopērkamas sešas vai desmit olas. Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis Neatkarīgajai apgalvoja, ka regulas grozījumos, kurus parlamenta deputāti atbalstīja 16. jūnijā, nav ietverta šāda norma.

Eiropas Parlamenta deputāte Renāte Sommera, kura ir atbildīgā ziņotāja par regulas virzību EP, britu preses paziņojumu nosauca par baumām. "Nekādu izmaiņu nebūs attiecībā uz pārtikas produktu pārdošanu pēc skaita, piemēram, netiks aizliegts pārdot 6, 10 vai 12 olas iepakojumā," norāda R. Sommera. Eiropas Parlamenta likumdošanas labojumi un ieteikumi par pārtikas iepakojuma norādēm neparedz aizliegt pārdot olas vai citus pārtikas produktus pēc skaita. Uz pārtikas marķējuma drīkstēs norādīt pārtikas izstrādājumu, piemēram, olu vai zivju pirkstiņu skaitu.

"Ziņas, ka jaunie noteikumi nepieļaus vienlaikus norādīt pārtikas izstrādājumu skaitu un svaru, ir nepatiesas. Jaunā regula neietekmē pašreizējos ES noteikumus attiecībā uz olu lielumu. Nemainīgi paliek četri oficiālie olu lielumi: ļoti lielas (73 g un vairāk), lielas (63–73 g), vidējas (53–63 g) un mazas (mazāk nekā 53 g)," teica R. Sommera.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete Neatkarīgajai gan uzsvēra, ka Eiropas Parlamentā bijušas diskusijas par nepieciešamību uz pārtikas produktu iepakojuma norādīt svaru un šis jautājums vēl nav līdz galam izdebatēts.

"Šīs regulas 24. pants nosaka, ka uz preces jānorāda svars litros, gramos vai kilogramos, izņemot 8. pielikumā minētos produktus, tas ir, tādus, kas ir iefasēti mazākos iepakojumos nekā 5 grami vai 5 mililitri vai kurus pārdošanai sver uz vietas. Formāli tas nozīmē, ka arī uz olu iepakojumiem būtu jānorāda svars. Taču tas nenozīmē, ka turpmāk olas tiks pārdotas tikai pēc svara. Tās tāpat kā līdz šim varēs nopirkt pēc skaita, piemēram, sešas vai desmit iepakojumā, papildus uz iepakojuma norādot arī svaru," sacīja S. Kalniete.

Deputātu domas bija atšķirīgas arī par to, vai atļaut katrai dalībvalstij pašai izlemt, vai šāda norma attiecināma uz produktiem, kurus tradicionāli pārdod pēc skaita. S. Kalniete atbalstījusi šo ideju, taču deputātu vairākums balsojuši pret un līdz ar to dalībvalstīm nebūs šādu tiesību.

Diskusijas turpināsies

Par jaunajām pārtikas norāžu prasībām Eiropas Parlamenta deputāti balsoja pirmajā lasījumā – pēc ilgām, karstām debatēm par to, kuras prasības būtu vispiemērotākās patērētāju informēšanai, vienlaikus nesamērīgi nenoslogojot ražotājus, skaidroja I. Ķelpe. Tomēr, ņemot vērā, ka ar dalībvalstu valdībām drīza vienošanās nav gaidāma, paredzams, ka tiesību akts parlamentā tiks izskatīts arī otrajā lasījumā, prognozēja I. Ķelpe. Likumdošanas process varētu turpināties līdz pat 2011. gada beigām. Pēc regulas stāšanās spēkā lieliem uzņēmumiem tā būs jāīsteno trīs gadu laikā. Uzņēmumiem, kas nodarbina mazāk nekā 100 cilvēku, regulas ieviešanai tiks doti pieci gadi. Tādējādi regula neietekmēs lielveikalus un tirgotājus agrāk kā 2014. gadā.

Eiropas Komisija (EK) jau 2008. gadā izstrādāja priekšlikumus pārtikas marķēšanas uzlabošanai, lai pircēji varētu saņemt vajadzīgo būtisko informāciju skaidrā un saprotamā veidā. EK rosināja visai fasētajai pārtikai uz etiķetes norādīt informāciju par produkta enerģētisko vērtību, cukura, tauku, piesātināto tauku un ogļhidrātu saturu uz 100 mililitriem vai 100 miligramiem produkta, kā arī brīdināt par alergēniem. Regulas grozījumos šīs prasības ir ietvertas.

Ražotāji neuztraucas

Latvijas lielākais olu ražotājs akciju sabiedrība Balticovo par iespējamām izmaiņām pārtikas marķēšanas regulā neraizējas. "Lai gan vēsturiski olas vienmēr ir bijušas gabalprodukts, mēs jau šobrīd tirgojam olas noteiktā svara diapazonā – 10 olas no 530 g līdz 630 gramiem. Pircējs jau tagad iegādājas garantētu produkta apjomu. Tomēr jāņem vērā, ka jebkuram dabiskam produktam, to uzglabājot, svars par pāris gramiem var mainīties. Mūs šī jaunā regula ietekmēs maz. Arī olu enerģētisko vērtību jau tagad norādām uz iepakojuma un šobrīd izstrādājam jaunu iepakojuma dizainu, kur cilvēkus vēl saprotamākā veidā informēsim par olu uzturvērtību," Neatkarīgajai atzina a/s Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana