Citi raksta

Kavēšanos ar bezakcīzes degvielas atmaksāšanu skaidro ar degvielas uzpildes staciju nesagatavotību

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
30.07.2010

Problēmas ar akcīzes nodokļa atmaksāšanu lauksaimniekiem par jūlijā iegādāto degvielu skaidrojamas ar degvielas uzpildes staciju nesagatavotību, norādīja atbildīgo institūciju pārstāvji.

"Problēmas radās nesakārtotās sistēmas dēļ, jo degvielas uzpildes stacijas nebija gatavas laikus tirgot dīzeļdegvielu, kas atbrīvota no akcīzes nodokļa. Tā rezultātā zemnieki, kam jāgatavo lieli daudzumi lopbarības un kuriem nav iespējams uzglabāt dīzeļdegvielu saimniecībā, nācās iegādāties dīzeļdegvielu par lielu cenu. Tas nav godīgi pret lauksaimniekiem, tādēļ sagatavojām attiecīgu vēstuli Saeimai ar lūgumu noteikt pārejas periodu līdz 31. jūlijam," biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne.

Babāne pieļāva iespēju, ka zemnieki, kam nebija brīvu apgrozāmo līdzekļu, jūnijā atlika lopbarības gatavošanu līdz brīdim, kad varēja iegādāties dīzeļdegvielu bez akcīzes nodokļa, tas savukārt ietekmēja arī lopbarības kvalitāti.

"Ja apstiprinās pārejas periodu līdz 31. jūlijam, lauksaimniekiem, kuriem jūlijs bija un ir ļoti aktīvs lopbarības sagatavošanas mēnesis, vai arī kuri bija sākuši graudaugu ražas novākšanu, varēs atgūt samaksāto akcīzes nodokli, kas veido ievērojamas summas," sacīja Babāne.

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šonedēļ aicināja Ministru kabinetu steidzami veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, lai lauksaimniekiem atmaksātu akcīzes nodokli par jūlijā iegādāto dīzeļdegvielu.

"Jūlija sākumā, mainoties dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa apsaimniekošanas kārtībai, radās sistēmas sarežģījumi, kuru rezultātā zemnieki nevarēja saņemt nodokļa atbrīvojumu. Tāpēc komisija aicina valdību veikt nepieciešamās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, lai jau tuvākajā laikā lauksaimnieki saņemtu tiem pienākošos akcīzes atmaksu," skaidroja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP).

Komentējot Kraukļa teikto, Lauku atbalsta dienesta direktore Anna Vītola-Helviga "Nozare.lv" sacīja: "Nekādu sarežģījumu vai programmas kļūdas nav bijis. Visi degvielas tirgotāji, kuri bija gatavi sākt degvielas tirdzniecību, saņēma pieeju Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmai. Tā rezultātā jūlijs veidojās kā pārejas mēnesis, kad lauksaimniekiem vēl nebija iespējas iegādāties bezakcīzes degvielu. Tāpēc tiek virzīti grozījumi MK noteikumos, kas ļautu tiem lauksaimniekiem, kuri jūlijā iegādājās degvielu ar akcīzes nodokli, attaisnojošos dokumentus nest uz dienestu un par šādā veidā iegādāto degvielu veikt akcīzes nodokļa atmaksu atbilstoši budžetā pieejamam finansējumam".

Viņa uzsvēra, ka kavēšanās radusies, jo degvielas tirgotājiem bija nepieciešams mainīt pārdošanas sistēmu, nodalot un licencējot atsevišķas cisternas, kā arī mainot kases aparātu programmas. "Turklāt degvielas tirgotājiem bija jānoslēdz līgums ar Lauku atbalsta dienestu un jāsaņem attiecīgas pieejas tiesības informācijas sistēmas lietošanai. Tas prasīja laiku, tādēļ jūlija sākumā bezakcīzes degvielu bija gatavi tirgot tikai daži degvielas tirgotāji," sacīja Vītola-Helviga, piebilstot, ka patlaban degvielu tirgo vairāk nekā 170 tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Tikmēr Vietalvas zemnieks Ansis Saliņš no saimniecības "Jankas", kas apsaimnieko 800 hektārus zemes, uzskata, ka viens no vienkārši atrisināmiem jautājumiem būtu ieviest iekrāsotās dīzeļdegvielas sistēmu. "Tas nozīmē, ka degviela lauksaimniekiem jau pie iegādes ir atbrīvota no akcīzes nodokļa. Patlaban zemnieks, pērkot degvielu, maksā visu summu, tai skaitā arī akcīzes nodokli, tad dodas uz pašvaldību pēc izziņas, ka apstrādā zemi, tad dodas uz Valsts ieņēmumu dienestu ar iesniegumu, pēc kura izskatīšanas notiek nodokļa atmaksa. Degvielas iekrāsošana samazinātu zemniekiem vajadzību pēc lielākām finansēm un tas arī novērstu zemnieka līdzekļu iesaldēšanu, kamēr notiek šis birokrātiskais posms. Zemnieki varētu ātrāk nokārtot savas parādsaistības ar kredītiestādēm, tādējādi ietaupot naudu par soda procentiem".

Kā jau ziņots, šā gada 1. jūlijā spēkā stājas jauna kārtība, kas nosaka, ka lauksaimnieki degvielu var iegādāties bez akcīzes nodokļa.

Lai saņemtu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dīzeļdegvielas iegādei, lauksaimniecības produkcijas ražotājam līdz 5. jūlijam bija jāiesniedz iesniegums Lauku atbalsta dienestam, kuram dati bija jāsalīdzina ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai pārliecinātos, vai lauksaimnieki ir reģistrējušies kā nodokļu maksātāji un līdz 19. jūlijam jāaizsūta lēmumi par degvielas sākotnējo limitu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana