Citi raksta

Itālija aizsargā savus produktus

Iveta Korņejeva , Latvijas Avīze (LA)
04.10.2010

Laikrasts "Latvijas Avīze" vēsta par to, ar kādiem  serticicējumiem Itālija aizsargā savu produktu tirgu. 

Marķējums ļauj nepazīstamiem ražotājiem veiksmīgi ienākt tirgū

No visām Eiropas Savienības valstīm Itālija ir tā, kurā ir visvairāk sertificēto pārtikas produktu. Saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem, kas 1992. gadā atļāva aizsargāt preces ar izcelsmi garantējošu marķējumu, 17 ES valstis ir ieviesušas tipisko produktu un ēdienu sertifikāciju, kas nodrošina to autentiskumu un kvalitāti, kā arī aizsargā no pakaļdarinājumiem. Uz vīniem ES sertifikācija neattiecas, tāpēc Itālijas vīniem joprojām tiek izmantota nacionālā sertifikācijas sistēma, kuru valstī ieviesa 1963. gadā.

Kas ir DOP un IGP?

Itālijas lauksaimniecības produkcijai tiek piemērota divu veidu sertifikācija: DOP (Denominazione D'origine Protetta) – aizsargāts oriģinālais nosaukums, un IGP (Indicazione Geografica Protetta) – aizsargāta ģeogrāfiskā izcelsme. Pavisam Itālijā nopērkami 178 dažādi lauksaimniecības produkti ar apzīmējumu DOP vai IGP. Gandrīz puse no tiem ir augļi un graudu produkti, bet plaši pārstāvēti arī sieri un olīveļļa. Piemēram, DOP produkts ir Sardīnijā ražotais aitas siers "Pecorino sardo", un ar šo nosaukumu nav iespējams apzīmēt sierus, kas nav ražoti Sardīnijā, nav iegūti no Sardīnijā ganītu aitu piena vai nav gatavoti pēc oriģinālās receptes. IGP lielāku uzsvaru liek uz audzēšanas vietu, piemēram, Sicīlijas sarkanie apelsīni ir īpaši saldi un sulīgi, jo noteikti auguši Etnas vulkāna saulainajā pakājē.

Pārstrādātie lauksaimniecības produkti var iegūt STG (Specialiti Tradizionale Garantita) sertifikātu, kas apzīmē garantētu tradicionālo recepti. Pašlaik šo sertifikātu ieguvuši 16 itāliešu ēdieni, tostarp Neapoles pica. Tas nozīmē, ka ar nosaukumu "Neapoles pica" var tikt apzīmēta vienīgi pica, kas ir izgatavota pēc stingri noteiktas receptes no noteiktām izejvielām. Līdz ar to picas meistari ir pasargāti no negodīgiem konkurentiem, kuri izgatavo savu picu no lētākām, bet nepiemērotām izejvielām. Un patērētājs, kurš Itālijā izvēlas ēst Neapoles picu, var būt drošs par šā ēdiena kvalitāti un atbilstību vietējām tradīcijām.

Vīniem citi apzīmējumi

Atsevišķa sertifikācija ir vīniem, kuri nevar iegūt DOP, IGP vai STG marķējumu. Paši augstvērtīgākie vīni saņem DOCG (Denominazione D'origine Controllata e Garantita) sertifikātu, kas nozīmē pārbaudītu un garantētu oriģinālo nosaukumu. Šie vīni pirms nonākšanas veikalu plauktos tiek ļoti rūpīgi pārbaudīti, un katra pudele ir numurēta. DOCG sertifikātu Itālijā ir ieguvuši 48 vīni, piemēram, baltvīni "Asti", "Ramandolo", "Verdicchio di Matelica" un sarkanvīni "Chianti", "Montepulciano d'Abruzzo", "Barbaresco".

Kvalitātes ziņā solīti aiz pirmajiem nāk DOC (Denominazione D'origine Controllata) vīni, kas tiek ražoti nelielās teritorijās un ar ģeogrāfiskā nosaukuma norādi. DOC vīniem jāatbilst standartiem, kas nosaka pat to, cik daudz vīnogu drīkst iegūt no hektāra zemes. Pirms nonākšanas veikalu plauktos DOC vīniem veic ķīmiskās analīzes un tos vērtē degustācijas komisija. DOC vīnu sarakstā ir aptuveni 350 nosaukumu, kas pārstāv visus divdesmit Itālijas reģionus. Visvairāk DOC vīnus ražo Pjemontā un Toskānā.

Visbeidzot Itālijā ir nopērkami 118 vīni ar apzīmējumu IGT. Tie ir kvalitatīvi vīni, kurus ražo plašos Itālijas apgabalos, tāpēc tie nepakļaujas stingrām vienotām prasībām. Pircēji, kas izvēlas IGT vīnus, iegādājas labu galda vīnu par ļoti pieejamu cenu. Itāliešu IGT vīni ir līdzvērtīgi franču "Vin de Pays" un vācu "Landwein".

Ražotāji vēlas sertifikātus

Pēdējo gadu laikā Itālijā aizvien pieaug to lauksaimnieku skaits, kuri izvēlas ražot sertificētos produktus vai cenšas iegūt DOP, IGP vai STG sertifikātu saviem produktiem. Aizvadītā gada beigās valstī bija vairāk nekā 82 tūkstoši sertificētās produkcijas ražotāju, neskaitot vīndarus. Marķējums apliecina preces nevainojamo kvalitāti un ļauj arī sīkiem vai jauniem, nepazīstamiem ražotājiem veiksmīgi ienākt tirgū ar savu sertificēto preci.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana