Citi raksta

Savākts miljons parakstu pret ĢM kultūru audzēšanu ES

Leta
08.10.2010

Vairāk nekā viens miljons cilvēku Eiropas Savienībā (ES) ar savu parakstu pauduši atbalstu centieniem apturēt ģenētiski modificētu (ĢM) kultūraugu audzēšanu ES.

Vides aktīvistu organizācijas "Greenpeace" un "Avaaz" apliecinājušas, ka ir sasniegts iepriekš izvirzītais mērķis savākt vienu miljonu parakstu tīmeklī ievietotās petīcijas atbalstam. Saskaņā ar Lisabonas līgumu, ja pret kādu normu ir savākti viena miljona pilsoņu paraksti no plaša loka ES dalībvalstu, Eiropas Komisijai (EK) ir pienākums sūdzību izskatīt.

Tikmēr Vāciju pārstāvošais zaļo likumdevējs Geralds Hafners, kurš ir vadošais eksperts par ĢM lauksaimniecību atbildīgajā Eiropas Parlamenta (EP) komitejā, atzinis, ka nav izslēgta tiesvedības iespēja.

Aktīvisti failu ar petīciju plāno nodot EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, šādi cerot panākt moratorija noteikšanu, kamēr eksperti vētī ĢM audzēšanas ētiskos un zinātniskos aspektus.

"Eiropas pilsoņi ir snieguši prezidentam Barrozu vairāk nekā vienu miljonu iemeslu ieklausīties sabiedrībā un rīkoties piesardzīgi, nevis veicināt ĢM industrijas privāto interešu" aizstāvību, skaidro "Avaaz" pārstāvis.

Komisija savu atbildi varētu sniegt nākamajā pavasarī.

Kā atzinis veselības un patērētāju politikas komisāra Džona Dalli pārstāvis, ES "nevar ignorēt" tik ievērojamu protestu, taču nevarot runāt par pašreiz spēkā esošo procedūru iesaldēšanu uz sūdzības izskatīšanas laiku.

Leta

x

Paroles atgadināšana