Citi raksta

Arī no "zemnieku pensijām" iekasē iedzīvotāju ienākuma nodokli

Leta
11.05.2011

Par Eiropas Savienības (ES) atbalstu jeb tā dēvētajām "zemnieku pensijām", ko kā priekšlaikus pensionējušies lauksaimnieki saņem kopš 2006.gada, tagad būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, informē laikraksts "Diena".

674 zemniekiem, kas priekšlaikus devušies pensijā un par to saņem ES atbalstu, tas bijis nepatīkams pārsteigums, jo daudziem prātā nav ienācis, ka saņemtā nauda nav pensija, bet gan "atbalsta maksājums priekšlaicīgai aiziešanai pensijā no darbības lauksaimniecībā", kā to formālajā skaidrojumā laikrakstam norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Šis ES atbalsts zemniekiem pielīdzināts subsīdijām un saskaņā ar grozījumiem likumā kopš pērnā gada kļuvis par ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamu ienākumu.

"Dienas" uzrunātie pensionējušies zemnieki uzskata, ka atbildība šajā situācijā jāuzņemas tieši Lauku atbalsta dienestam (LAD), kuram kā atbalsta piešķīrējam un maksātājam, par ko ar zemniekiem noslēgts līgums, bija pienākums informēt klientus par šīm izmaiņām vai pārslēgt līgumus.

LAD direktora vietnieks Indulis Āboliņš norāda, ka informācijas bijis pietiekami, jo ziņas par minētajiem grozījumiem esot gan VID, gan LAD mājaslapās. Par šīm izmaiņām LAD darbinieki esot stāstījuši sanāksmēs ar lauksaimnieku organizācijām un reģionālajās konferencēs. Arī VID pārstāvji uzskata, ka informācijas bijis pietiekami.

Lauksaimnieku neizpratni radījis arī tas, ka zemnieki aprēķināto pensiju saņem pilnā apmērā, jo LAD nav tiesīgs no piešķirtā atbalsta atvilkt nodokļus. Tas arī esot viens no iemesliem, kāpēc šī problēma kļuvusi aktuāla tieši pašlaik.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina un tas jāmaksā, deklarējot saņemto atbalstu. Tāpēc liela daļa pensionēto zemnieku, tikai saņemot VID atgādinājumu vēstules vai iesniedzot ienākumu deklarāciju, uzzinājuši, ka kļuvuši gandrīz vai par nodokļu parādniekiem, bet nomaksājamā summa mērāma simtos latu.

"Saimniecībām, kas ir juridiskas personas un uzņēmuma nodokļa maksātājas, subsīdijas neuzskata par ienākumiem, kas būtu apliekami ar nodokli. Bet zemniekiem, kas ir fiziskas personas, no tā jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nu nav godīgi," par atšķirīgo attieksmi sašutis Bebru puses zemnieks Jānis Midegs. Viņš uzskata, ka, 15 gadus strādājot pa 10–12 stundām dienā bez brīvdienām un atvaļinājuma, šo pensiju ir godam nopelnījis.

Iesniegumus priekšlaicīgai pensionēšanai pieņēma no 2005. gada 1. septembra līdz 2006. gada nogalei, pašlaik šim atbalstam pieteikties nevar. Kopā priekšlaicīgās pensionēšanās atbalstu saņem 675 personas. Kopā līdz šim izmaksātais atbalsts ir 13 miljoni latu.

Viens no iemesliem, kāpēc priekšlaicīgās pensionēšanās programma lauksaimniekiem Latvijā darbojās tikai gadu, ir tās negodprātīgā izmantošana, saimniecības vadību tikai uz papīra atdodot kādam citam, lai varētu saņemt samērā viegli pieejamo Eiropas naudu, informē "Diena".

Daļa zemnieku ir noskaņoti kareivīgi. Viņi uzskata, ka nodoklis piemērots nelikumīgi, grasās to nemaksāt. VID uz to atbild ar naudas sodu par laikā neiesniegtu nodokļu deklarāciju. Savukārt LAD noslēgtajos līgumos ar zemniekiem par šī atbalsta piešķiršanu un izmaksu atrodams punkts, kas paredz lauzt līgumu un pārtraukt atbalsta izmaksu, ja tā saņēmējs nebūs ievērojis likumos noteiktās normas.

Summa, kas nu zemniekiem jāsamaksā nodokļos, ir diezgan liela, īpaši, ja šī pensija ir vienīgais pensionētā zemnieka ienākums, kuru izmaksā reizi ceturksnī.

Leta

x

Paroles atgadināšana