Viedokļi

Jāatjauno lauksaimniecības projektu atbalsts 50% apmērā?

Antra Spickus, SIA Konekesko Latvija, AgroPols
20.08.2009

Lai gan šī gada raža solās būt zemāka nekā pērn un netiek plānotas augstas graudu iepirkšanas cenas, Latvijas lielie graudkopji optimistiski skatās nākotnē un gatavi paplašināt savu darbību. Lai šie nodomi īstenotos, valdībai ir ātri jāreaģē un atkal jāatjauno lauksaimniecības projektu atbalsts 50% apmērā, uzskata SIA Konekesko valdes priekšsēdētāja Antra Spickus.

Kā liecina SIA Konekesko Latvija veiktā lielo laukkopības saimniecību (ar apgrozījumu virs 50 000 LVL gadā) aptauja, 58% zemnieku sagaida, ka jau nākošajā gadā pieaugs viņu apgrozījums. 30% no šiem zemniekiem ieplānojuši paplašināt savu darbību un īstenot šogad atliktos plānus.

Kā norāda SIA Konekesko valdes priekšsēdētāja Antra Spickus, šobrīd zemnieku saimniecību attīstības plānus būtiski kavē tas, ka Latvijā ES subsīdijas projektu attīstībai var iegūt tikai 25% no projekta summas. Vēl pirms pāris gadiem Latvijā,, tāpat kā citās mūsu kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā, zemnieku saimniecības varēja saņemt 50%ES atbalstu. Tolaik bija liels pieprasījums pēc ES naudas un tā kā naudas visiem subsīdiju pieprasītājiem nepietika, valdība atbalsta procentu no 50%samazināja uz 25%. Šobrīd situācija ir kardināli mainījusies. Šogad ES līdzekļi ir apgūti tikai 28% apjomā, jo zemniekiem nav pieejami kredītresursi, lai segtu savu projekta ieguldījuma daļu.

„Šī brīža ekonomiskajā situācijā lēmumu pieņemšanas procesam ir jābūt ātram un situācijai atbilstošam. Ja valdība neapzināsies riskus, ko var dot kavēšanās ar lēmumu pārskatīšanu par ES subsīdijām, ES nauda paies mums gar degunu”, saka A.Spickus.

Aptauja liecina, ka 2% graudkopju gatavojas likvidēt savu saimniecību, savukārt 5% sašaurināt savu darbību. Tomēr 14% lielo zemnieku saimniecību neņemas spriest par to, kas notiks nākošajā gadā, tikai 8% uzskata, ka situācija būs sliktāka.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana