Viedokļi

Parunāsim par cukura ražošanas atjaunotnes iespējām Latvijā

Andris Bebrs, AgroPols
20.08.2009

Pagājušajā nedēļā Latvija saviļņojās ziņa par iespējamu cukura ražošanas industrijas atjaunināšanos Latvijā. Protams, nekad nesaki „nekad”, un tomēr...


Pagājušajā nedēļā Latvija saviļņojās ziņa par iespējamu cukura ražošanas industrijas atjaunināšanos Latvijā. (Sk. arī rakstu AgroPolā Vai divu demontēto cukurfabriku vietā būs viena jauna?)

Protams, nekad nesaki „nekad”, un tomēr...

Vai šīs runas un domas nav saistītas arī ar vienkārši dramatisko cukura cenu pieaugumu pasaulē šajā gadā. Pat autoritatīvais žurnāls The Economist to bija izvēlējies par numura naglu. (Sk. pievienoto attēlu). Ja pārtikas cenu indekss pēc līdz pat 2008.gada septembrim ilguša svārstīga palielinājuma nogāzās zem 2007. gada beigu līmeņa, un vēl šobrīd nav no tā izrāpies, tad cukurs 20 mēnešu laikā sadārdzinājies 2 reizes.

Vai tiešām tas nozīmē labu nākotni cukura ražotājiem arī ilglaicīgā skatījumā?

Saprotot, ka ekonomistam nav nepateicīgākas nodarbes kā izteikt prognozes un vēl tās publicēt, atļaušos tomēr teikt šādi: „Ar atjaunoto optimismu vismaz 2 gadus labāk pagaidīt, līdz lemt par daudzu desmitu latu vērtām investīcijām.”

Kādēļ?

Atbilde meklējama jau piesauktajā „The Economist” 13. augustā publicētajā rakstā.

Jā, cukura cena sasniegusi savu augstāko punktu pēdējo faktiski 30 gadu laikā. Jā, cukura cena pieaugusi 2 reizes. Bet pārstraujais pieaugums vērojams vien šā gada laikā, precīzāk – laikā no maija. Un pagaidām tam ir skaidri redzams klimatisks un tirgus agrākās pārkaršanas ietekmes izskaidrojums. Laika apstākļu ietekmē dramatiski samazinājusies cukura raža Indijā – gandrīz 1.8 reizes - par 13 milj. tonnu. Indijas lauksaimnieki mazāk iestādīja cukurniedres – reaģējot uz valdības noteikto cukura eksporta aizliegumu (bet valstī bija gandrīz 4 milj. Tonnu cukura pārpalikums, kas nozspieda iekšējā tirgus cenas). Bet tomēr iestādīto apskādēja musoni... Un rezultātā Indija no eksportētājas kļuva par importētāju.

Savukārt citā eksportētājvalstī Brazīlijā cukurniedres sabojāja lieti, un tur cerētā raža palika tālu nesasniegta… Reakciju mēz redzam biržas cenās – tās ir ražotāju fantāziju kairinoši augstas. Tāpat kā pirms diviem gada- diviem bija piena produktu un graudu cenas.

AgroPola- prāt – lai pašreizējās cukura negaidīti augstās cenas varētu ievērtēt kā pamatu perspektīvam biznesa plānam, būtu jāpagaida vismaz vēl vienu cukura gadu- 2009./2010...

Jo laika apstākļi jau tomēr katru gadu nav globāli slikti. Un arī Indijas valdība ir labojusi savu iepriekšējo misēkli – un ir atcēlusi cukura eksporta aizliegumu...

Un vēlreiz: „Protams, nekad nesaki „nekad””, bet tomēr....

AgroPols

x

Paroles atgadināšana